Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Η έρευνα για τον τουρισμό

ΒΑΣΙΚΟΣ πυλώνας της τοπικής οικονομίας ήταν και παραμένει ο τουρισμός. Μόνο που, όπως έχει επισημανθεί και άλλες φορές, για να διατηρηθεί στο… ύψος του και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, χρειάζονται υποδομές και υπηρεσίες.
ΠΡΟΣ αυτή την κατεύθυνση, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Μ.Α.Ι.Χ., το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και παρουσιάστηκε στο χθεσινό φύλλο των “Χανιώτικων νέων”.
ΗΔΗ, σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρείται αύξηση αφίξεων αλλοδαπών επισκεπτών στο αεροδρόμιο Χανίων: Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 της τάξης του 12,89% σε σύγκριση με πέρυσι.
ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ωστόσο, εστιάζεται στις απαντήσεις που έδωσαν οι τουρίστες, σε σχετικό ερωτηματολόγιο: Εμφανίζονται ικανοποιημένοι για τις τιμές, το φυσικό περιβάλλον, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και τα τοπικά αγροτικά προϊόντα από τα οποία προτιμούν το ελαιόλαδο και το μέλι, ενώ είναι προβληματισμένοι για την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου. Mόλις ένας στους δύο νιώθουν ασφαλείς στους δρόμους.
ΦΥΣΙΚΑ, δεν είναι μόνον οι τουρίστες που διαπιστώνουν την κακή κατάσταση των δρόμων, αλλά και την έλλειψη καλής οδικής συμπεριφοράς από πολλούς οδηγούς, αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι αυτού του τόπου.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ακόμα, παρουσιάζει το συμπέρασμα των ερευνητών ότι «σε επίπεδο Κρήτης, η διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα κρίνεται άκρως απαραίτητη. Τα δε στοιχεία, όπως είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού καθώς και η συνεχής τάση για αγορά τοπικών αγροτικών προϊόντων από τους αλλοδαπούς τουρίστες, δείχνουν ότι είναι το μόνο αντίδοτο στην οικονομική κρίση».
ΤΟΝ ΛΟΓΟ τώρα έχουν οι αρμόδιοι τοπικοί Φορείς. Στο κάτω – κάτω τα προβλήματα που επισημαίνουν οι επισκέπτες -αν και εφόσον αντιμετωπιστούν- θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και των μόνιμων κατοίκων των Χανίων. Γιατί για να είναι μία πόλη όμορφη για τους ξένους πάνω απ’ όλα θα πρέπει να την απολαμβάνουν και οι κάτοικοί της.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 14/6/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/erevna-gia-ton-tourismo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου