Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Σύροι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα Χανιά

Η υπόθεση των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι από τις αρχές Μαΐου στα Χανιά έρχεται να αναδείξει την παντελή έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής απ’ το κράτος και απ’ την άλλη την αλληλεγγύη της κοινωνίας προς αυτούς τους ανθρώπους.
Οι 140 συνολικά Σύροι βρέθηκαν στα Χανιά, όταν το σκάφος -στο οποίο επέβαιναν- εξέπεμψε σήμα κινδύνου εν πλω και περισυνελέγησαν από παραπλέοντα σκάφη και το Λιμενικό.
Ολοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο στη συνοικία της Νέας Χώρας και μάλιστα στην παραλιακή – τουριστική της ζώνη.
Οι κάτοικοι αλλά και οι επαγγελματίες -πέραν από τα κινήματα και τους κοινωνικούς Φορείς της πόλης- προς τιμήν τους, έχουν επιδείξει κατανόηση, αλληλεγγύη και ανθρωπιά.
Οι πρόσφυγες δύο φορές κάλεσαν στον χώρο φιλοξενίας τους, τους δημοσιογράφους για να διατυπώσουν το αίτημά τους.
«Το μόνο που ζητάμε είναι να μας δώσουν την άδεια για να πάμε σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα που έχει κάποιο πρόγραμμα υποδοχής και σχετική νομοθεσία για τους πρόσφυγες», είπαν.
Οπως έγινε γνωστό στους Σύρους πρόσφυγες έχει δοθεί 6μηνη αναστολή απέλασης, αλλά δεν επιτρέπεται να μεταβούν στην Αθήνα όπου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για παροχή πολιτικού ασύλου καθώς η Αθήνα, όπως και οι Νομοί Κερκύρας, Αχαΐας και Θεσπρωτίας, θεωρούνται πύλες εξόδου απ’ τη χώρα!
Αυτός, όμως, ο παραλογισμός, τους αναγκάζει να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα Χανιά, ευρισκόμενοι σε δεινή οικονομική κατάσταση και ενώ ορισμένοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
«Είμαστε περίπου 140 άτομα εδώ, εκ των οποίων 42 είναι παιδιά και 2 απ’ αυτά να είναι μωρά 3 και 6 μηνών αντίστοιχα, ενώ 37 είναι γυναίκες. Εχουμε μεγάλο πρόβλημα, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Μας βοήθησαν είναι η αλήθεια πολύ οι άνθρωποι στο ξενοδοχείο και η κοινωνία των Χανίων, αλλά τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα;» λένε.
Επείγει, φυσικά, να βρεθεί λύση, αλλά και να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο που, προφανώς, έχει κενό ως προς την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων.
Επείγει να βρεθεί λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν μα δεν μπορούν.
Και ως εκ τούτου οφείλει η Ελλάδα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναθεωρήσει την πολιτική της.
Γ. ΛΥΒ.
(3/6/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου