Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Ζοέλ Λοπινό: "Η Ελένη και το τέρας" - Βιβλίο "γροθιά" στον ρατσισμό

“Γροθιά” στον ρατσισμό αποτελεί το βιβλίο “Η Ελένη και το τέρας”, το οποίο παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο).
Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Ζοέλ Λοπινό, η οποία εξήγησε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ότι η υπόθεση αφορά την ιστορία της μητέρας της, η οποία ως παιδί μεταναστών στη Γαλλία βίωσε τον ρατσισμό.
«Βλέποντας σήμερα την άνοδο του ρατσισμού και του νεοναζισμού ένιωσα την ανάγκη να μαρτυρήσω τι έζησαν οι Ελληνες μετανάστες στο εξωτερικό. Τις ρωγμές που δημιουργεί ο ρατσισμός στην ψυχή ενός παιδιού».
Το παιδί είναι η Ελένη που γεννιέται παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γαλλία από Έλληνες γονείς, προικισμένη με τρεις κατάρες: να είναι φτωχή, ξένη και ανεπιθύμητη. Έτσι, οπλίζεται από μικρή για να αναμετρηθεί με την απόρριψη, αλλά και για να γλυτώσει από τη φτώχεια που τη στιγματίζει. Η ζωή της θα είναι μια έντονη περιπέτεια, με αλλεπάλληλες ανατροπές και μεγάλες αντιθέσεις.
Για το βιβλίο μίλησαν οι καθηγήτριες στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλεξάνδρα Ζερβού και Ελπινίκη Νικολουδάκη – Σούρα και η φιλόλογος, πρώην διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Χανίων, Μαρία Πατρελάκη.
Αποσπάσματα διάβασε η ραδιοφωνική παραγωγός Κάλλια Σωτηράκη.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων Στέλλα Κουτσουπάκη, η εκπρόσωπος του Λυκείου Ελληνίδων Ελια Βαρδάκη και η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου “Πετράκη” Ηλέκτρα Πετράκη.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων, το βιβλιοπωλείο: “Πετράκη” και τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Η Ζοέλ Λοπινό είναι Γαλλίδα με ελληνικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας της, σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, όπου γεννήθηκε και έζησε. Αφιερώθηκε για είκοσι χρόνια στη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας σε δικά της ινστιτούτα στην Αθήνα. Από το 1996 ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, παιδικών βιβλίων και θεατρικών έργων.
Γ . ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 6/6/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/vivlio-grothia-ston-ratsismo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου