Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Υπαναχώρηση ΤΑΙΠΕΔ: Και φοιτητικές εστίες στο πρώην Ψυχιατρείο Χανίων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Θετικό εμφανίζεται στο ενδεχόμενο δημιουργίας φοιτητικών εστιών σε τμήμα των εγκαταστάσεων του πρώην Ψυχιατρείου αλλά και μίσθωσης των υπολοίπων χώρων σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.).
Τα παραπάνω προκύπτουν από επιστολή του προέδρου του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου προς τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη. Ο κ. Μανιατόπουλος απαντά, μεταξύ άλλων:
ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΕΚΤΑΣΗΣ;
• Στην προς αξιοποίηση έκταση περιλαμβάνεται και τμήμα συνολικής επιφάνειας 7.208,83 τ.μ., η κυριότητα της οποίας έχει αναγνωριστεί και με την απόφαση υπ’ αριθμ. 1023/2002 του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, η ως άνω επίδικη έκταση ευρίσκεται σε προβληματικό σημείο, ήτοι στη μέση του Ακινήτου και τεμαχίζει δύο από τα υφιστάμενα κτίρια επ’ αυτού. Το δικαίωμα κυριότητας των ως άνω εναγόντων, που έχει αναγνωριστεί, παρακωλύει τη συντήρηση και την πραγματοποίηση τυχόν επισκευών στα εν λόγω κτήρια, αλλά και γενικότερα την κατάρτιση των απαραίτητων τοπογραφικών διαγραμμάτων, προκειμένου να ενταχθεί το Ακίνητο στο σχέδιο πόλεως. Για λόγους μεγιστοποίησης του αποτελέσματος από την αξιοποίηση του ακινήτου, αλλά και λόγους διαφύλαξης του δημοσίου συμφέροντος, το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. μπορεί να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση αυτής της έκτασης, βάσει των διατάξεων του αρ. 17Α του Ν. 3986/2011».
ΟΚΑΝΑ – ΑΠΟΚ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ
• Στη συνέχεια αναφέρεται στην υφιστάμενη στέγαση υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι «η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί σε χώρο του Ακινήτου από τον Σεπτέμβριο του 2013, χωρίς όμως να έχει σχετική απόφαση παραχώρησης χρήσης. Τον Φεβρουάριο του 2013, δυνάμει της υπ’ αριθμ. ΔΥ8γ/Γ.Π. 113770 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας (η Απόφαση Παραχώρησης), εγκρίθηκε παραχώρηση χρήσης στο Δήμο Χανίων του ισογείου του κτηρίου 6-Β εντός του Ακινήτου, με σκοπό τη δημιουργία Κέντρου Διανυκτέρευσης Αστέγων. Η παραχώρηση ορίστηκε για χρονική περίοδο τριών ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο παραχωρούμενος χώρος θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον ως άνω σκοπό και η επισκευή και συντήρηση αυτού θα βαρύνει τον Δήμο Χανίων. Από τον τεχνικό έλεγχο διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς τις πραγματικές επιφάνειες, που απασχολούν οι συγκεκριμένοι χρήστες».
“ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ”
• Ακόμα, ο πρόεδρος του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. αναφέρεται στις εγκαταστάσεις που παραμένουν αναξιοποιητές και υποστηρίζει συγκεκριμένα: «Με βάση τα ανωτέρω και τα υπόλοιπα πορίσματα των νομικών και τεχνικών ελέγχων, το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. πρόκειται να σχεδιάσει τη βέλτιστη μορφή αξιοποίησης, όπως ενδεικτικά αναφέρεται η δημιουργία φοιτητικών εστιών σε τμήμα των κτηριακών εγκαταστάσεων (π.χ. στα κτήρια 6α, 6β και 6γ), καθώς και η ανακαίνιση των λοιπών μη χρησιμοποιούμενων κτηρίων και τη μίσθωσή τους σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένα κτήρια. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να μετατραπεί το σύνολο του χώρου σε θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας της ευρύτερης περιοχής». Για να καταλήξει:
«Θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν και τεχνικά ζητήματα των ακινήτων, καθώς οι κτηριακές εγκαταστάσεις, όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Βαρδής Μεσσαριτάκης, στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του πρώην ΘΨΠΧ, κατασκευάστηκαν μεταξύ 1960-1970, χωρίς οικοδομικές άδειες. Στο παρελθόν είχαν αρχίσει ενέργειες για τη νομιμοποίηση των κτηρίων, με βάση τον Ν. 1337/1983 (Νόμος “Τρίτση”), οι οποίες όμως ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν».
Ο αντιπεριφερειάρχης ζητούσε στην επιστολή του, να «αφαιρεθεί με νέο ΦΕΚ η έκταση του πρώην ΘΨΠΧ από τα προς αξιοποίηση ακίνητα», ειδάλλως, όπως ανέφερε, θα υποχρεωνόταν να προχωρήσει σε κάθε νόμιμο μέσον ώστε να ακυρωθεί η αυθαίρετη απόφαση.
(Χανιώτικα νέα - 21/6/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/fititikes-esties-dimosies-ipiresies

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου