Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ο "Καρτερός" καρτερά μήπως και σωθεί...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Μια μεγάλη έκταση που έχει άμεσα συνδεθεί με την έννοια του δημόσιου χώρου στο Ηράκλειο, ο «Καρτερός», πάει τώρα να... ιδιωτικοποιηθεί από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.
 Φιλέτο 251 στρ. στη θάλασσα βγάζει στο σφυρί το ΤΑΙΠΕΔ
Φιλέτο 251 στρ. στη θάλασσα βγάζει στο σφυρί το ΤΑΙΠΕΔ
Η περιοχή αυτή, έκτασης 251 στρεμμάτων, βρίσκεται κοντά στην πόλη του Ηρακλείου και δίπλα στη θάλασσα. Το θέμα απασχόλησε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χερσονήσου Ηρακλείου όπου ασκήθηκε έντονη κριτική για ευθύνες της Αυτοδιοίκησης σε σχέση με την προστασία του δημόσιου χώρου. Παράλληλα, έχουν οργανωθεί ή οργανώνονται συσκέψεις τοπικών φορέων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Ζαχ. Δοξαστάκης αναφέρθηκε στο χρονικό της παραχώρησης του χώρου, ενώ επέρριψε ευθύνες στο Δήμο Ηρακλείου για τους χειρισμούς του στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή το μείζον είναι να προστατευθεί ο δημόσιος και κοινωφελής χώρος μέσα από ένα επεξεργασμένο σχέδιο που θα αποτυπώνει τις θέσεις των τοπικών φορέων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ωστόσο, δέχτηκε έντονη κριτική για τις ευκαιρίες που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και για το γεγονός ότι δεν θωρακίστηκε πολεοδομικά η περιοχή, προκειμένου να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της.
ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων σχολίασε ότι «από την μια κάνουμε νόμους του κράτους τα ΓΠΣ, τα ΣΧΟΟΑΠ αντίστοιχα υπάρχουν στον Καρτερό, στην περιοχή της πρώην Αμερικάνικης Βάσης, αλλά και το ρυθμιστικό σχέδιο του Ηρακλείου που όπου να 'ναι ολοκληρώνεται, που ορίζουν χρήσεις, λειτουργίες, δεσμεύσεις, το ρόλο που κάθε περιοχή εν τέλει πρέπει να έχει, ώστε να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση του χώρου, αυτή που με βάσει τη διαμορφωμένη κατάσταση αλλά και την οικονομική συγκυρία μπορούμε να έχουμε, και από την άλλη με διαδικασίες fast track - ΤΑΙΠΕΔ να καταργούμε τους νόμους που μόλις χθες ψηφίσαμε-ψηφίσανε και να απορρυθμίζουμε ό,τι σε σχεδιασμό τουλάχιστον πετυχαίνουμε. Πρόκειται για μια σχιζοφρενική αντίφαση - κατάσταση». Ακόμα υποστήριξε ότι «σύμφωνα με το ΡΣΗ ο Καρτερός, με τον αρχαιολογικό χώρο που περιλαμβάνει το φυσικό τοπίο και το νεότερο μνημείο του Ξενία, αποτελεί μέρος μιας πρότασης δημιουργίας Αρχαιολογικού Πάρκου που εκτείνεται από την Κνωσό έως τον Τσούτσουρα. Αυτή είναι η αξιοποίηση προς τη σωστή κατεύθυνση.
Θα την υπερασπιστούμε ή όχι; Με την πεποίθηση ότι η ανάκτηση και ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων, του φυσικού τοπίου, της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς που κρύβει ο τόπος μας και ότι η σωστή διαχείρισή του στηρίζει τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, στηρίζει τους οικονομικούς τομείς που τόσο πολύ "υπερασπίζονται" οι κυβερνώντες όπως εκείνον του τουρισμού, θα πρέπει: Να απαιτηθεί από την κυβέρνηση να αφήσει την πολιτική που υπαγορεύει ένα τρόπο ανάπτυξης που όλα αυτά τα χρόνια επικράτησε και που συνδέθηκε με χαρακτηριστικά της υποδούλωσης σε ιδιωτικά συμφέροντα και της υποταγής σ' αυτήν την κατεύθυνση της πολιτικής δράσης, που έφερε την άναρχη ανάπτυξη του δομημένου περιβάλλοντος, την αλόγιστη κατάληψη του εδάφους, τη διάλυση των τοπίων και των φυσικών πόρων, με αποτέλεσμα τα πλείστα αδιέξοδα που σήμερα παρουσιάζονται σε πολλά επίπεδα.
Εμείς επιμένουμε πως η διαχείριση του χώρου θέλει άλλες νοοτροπίες, άλλες συμπεριφορές, άλλες πρακτικές και κυρίως να προσανατολίζονται στο δημόσιο συμφέρον. Αυτό άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου θα φέρει σταθερά οικονομικά οφέλη. Γι' αυτό χρειάζεται συγκρότηση όλων μας, των επιστημονικών και άλλων φορέων και γι' αυτό ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων θα συμπορευτεί με κάθε φορέα, κάθε κίνημα που θα στοχεύει σε αυτή την κατεύθυνση».
(Ελευθεροτυπία - 21/6/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=21/06/2014&id=436324

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου