Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Κατακραυγή για τη θανατηφόρα διακοπή ρεύματος στο σπίτι της 56χρονης τετραπληγικής Χανιώτισσας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σοκ, αποτροπιασμό και πανελλήνια κατακραυγή έχει προκαλέσει η διακοπή της ηλεκτροδότησης στο σπίτι 56χρονης τετραπληγικής που είχε ως αποτέλεσμα η γυναίκα να πεθάνει, καθώς κρατιόταν στη ζωή με μηχανική υποστήριξη. Χθες, έγινε επανασύνδεση... μετά θάνατον στο σπίτι της Χανιώτισσας.
Συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ παρουσία της Αστυνομίας προχώρησε στην επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι της άτυχης γυναίκας, 24 ώρες μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Τραγικές φιγούρες, οι συγγενείς αλλά και οι άνθρωποι της γειτονιάς που χειροκρότησαν ειρωνικά την επανασύνδεση μετά θάνατον!
Η διακοπή του ρεύματος στο σπίτι της 56χρονης στη Νέα Χώρα έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης από εργολαβικό συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ. «Θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί μας, να ενημερώσουν τη γειτονιά ότι κόβουν το ρεύμα ώστε να τρέξουμε και βάλουμε σε λειτουργία τη γεννήτρια. Δεν άκουσαν το συναγερμό που χτυπάει από το μηχάνημά της κάθε φορά που κόβεται το ρεύμα;», ανέφεραν τα παιδιά της.

Είχαν ξεκινήσει

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ένταξη της μητέρας τους στο μητρώο ευάλωτων πελατών, αλλά επειδή απαιτούνταν μια σειρά από έγγραφα -βεβαίωση νοσοκομείου, βεβαίωση ότι απαιτούνταν μηχανική υποστήριξη, αλλαγή του ονόματος στο ρολόι στο όνομα της τετραπληγικής κ.ά.- η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί.
Η γυναίκα που φρόντιζε τη 56χρονη είχε απουσιάσει για εξωτερικές εργασίες για μία ώρα το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν και έγινε η διακοπή του ρεύματος. Οταν επέστρεψε, το μηχάνημα είχε σταματήσει τη λειτουργία του και η γυναίκα ήταν νεκρή.
Η 56χρονη Ευτυχία Ποποδάκη, που παρ' ότι ήταν ανάπηρη μπορούσε να γράφει μέσω υπολογιστή μ' ένα σύστημα υπέρυθρων ακτίνων, είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Μάρτιο όταν κοινοποίησε τη διακοπή της σύνταξης που έπαιρνε από τον ΟΓΑ και την αδυναμία της ίδιας και της οικογένειάς της να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως «ύστερα από σχετικό έλεγχο των στοιχείων του καταναλωτή, που είναι καταχωρημένα στο μηχανογραφικό μας σύστημα, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε δηλώθηκε και συνεπώς ουδέποτε υπήρξε ενταγμένος στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η Επιχείρηση δεν προβαίνει σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον κατά τους μήνες που προστάζουν οι σχετικοί κώδικες της πολιτείας».

Απλή αίτηση

Οπως υποστήριξε, «η επιχείρηση δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Υπενθυμίζουμε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ευπαθών καταναλωτών, για την ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, απαιτείται μια απλή αίτηση, η οποία μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ, 11770».
Σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για τον θάνατο καταναλωτή στα Χανιά και σημειώνει πως «κατά την υλοποίηση της αποκοπής του ρεύματος, οι υπηρεσίες του δεν γνώριζαν, αλλά ούτε είχαν ενημερωθεί με οποιονδήποτε τρόπο, για την ύπαρξη ατόμου που χρήζει μηχανικής υποστήριξης ή ανήκει σε ευπαθή ομάδα».

Οικογένεια: Από το 2003

Στην απάντηση της ΔΕΗ, ότι ουδέποτε δηλώθηκε η περίπτωση της 56χρονης για την ένταξή της στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, η οικογένειά της αντέδρασε έντονα.
«Από το 2003 όταν η μητέρα μας είχε ανάγκη μηχανική υποστήριξης κάθε φορά που θα γίνονταν μια διακοπή ρεύματος, λόγω εργασιών ή βλάβης, η ΔΕΗ έφερνε μια γεννήτρια δική της για να δίνει ρεύμα. Από το 2007 αγοράσαμε και εμείς δική μας γεννήτρια και κάθε φορά που ενημερωνόμασταν για διακοπή τη βάζαμε σε λειτουργία. Δεν ήξερε λοιπόν η ΔΕΗ εδώ και 11 χρόνια ότι υπήρχε μια κατάκοιτη γυναίκα που έμενε στη ζωή με το αναπνευστικό μηχάνημα;», είπαν τα παιδιά της Ανδρέας και Γιώργος Ποποδάκης.

Αντιδράσεις από πολιτικούς και αίτημα διερεύνησης από εισαγγελέα

Σε ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε ο Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Ρωτά τον υπουργό «εάν προτίθεται να δώσει εντολές για: α) ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης, επιβολή πειθαρχικών ποινών και παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, σε περίπτωση που ανακύψουν ευθύνες, β) ανθρώπινη αντιμετώπιση της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθή άτομα και οικογένειες».
«Αδικαιολόγητη, απαράδεκτη κι απάνθρωπη» χαρακτήρισε την απόφαση της ιδιωτικοποιούμενης ΔΕΗ για διακοπή της ηλεκτροδότησης της ηλικιωμένης γυναίκας που κρατιόταν στη ζωή με μηχανική υποστήριξη, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα. Μιλώντας στο Μέγκα δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά είχε παρέμβει και είχε ενημερώσει τη ΔΕΗ για την περίπτωση της 56χρονης ώστε να γίνει ρύθμιση του χρέους της, αλλά και στον ΟΓΑ ο οποίος της είχε κόψει παράτυπα τη σύνταξη.
Ο κ. Σταθάκης τόνισε πως η γυναίκα αυτή είχε απέναντί της ν' αντιπαλέψει «όχι μόνο την αδιαφορία και τη γραφειοκρατία φορέων όπως η ΔΕΗ ή ο ΟΓΑ, αλλά κυρίως την ανάλγητη αντίληψη ότι οι ζωές όλων μας είναι ασήμαντες κι αναλώσιμες μπροστά στους στόχους ενός παράλογου, αναποτελεσματικού και τελικά καταστροφικού οικονομικού προγράμματος».
Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ. «Πόσες ακόμα ανθρώπινες τραγωδίες πρέπει να καταγράψουν τα μνημόνια και τα χαράτσια;», διερωτήθηκε.
Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ, ενώ μέλη του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στο σπίτι της γυναίκας εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στους οικείους της.
(Ελευθεροτυπία - 25/7/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=25/07/2014&id=440710
Προηγούμενο ρεπορτάζ: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=440530

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου