Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Πινακίδες οδικής... ανασφάλειας στον ΒΟΑΚ


Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Αντί να διευκολύνουν τους οδηγούς, δυσχεραίνουν την οδήγησή τους, αλλά και προκαλούν οδική… ανασφάλεια.
Ο λόγος για αρκετές πινακίδες του Βορείου Οδικού Αξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.), οι οποίες είτε είναι ξεθωριασμένες είτε κρυμμένες πίσω από θάμνους – ένα πρόβλημα που υφίσταται εδώ και χρόνια.
Οι οδηγοί αδυνατούν να τις δουν παρά μόνο όταν φτάσουν δίπλα τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους.
Ενα επιτόπιο ρεπορτάζ στη διαδρομή από τον κόμβο της Σούδας έως τον κόμβο Πλατανιά, ήταν αρκετό για να αποδειχθεί πως οι κάμερες του Β.Ο.Α.Κ. τέθηκαν σε λειτουργία χωρίς να προηγηθεί ανανέωση των πινακίδων και ενημέρωση των οδηγών. Χωρίς να ληφθούν μέτρα πρόληψης και οδικής ασφάλειας.
Σε έναν δρόμο που, όπως λέει και ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης «δεν είναι ούτε επαρχιακό, ούτε εθνικό δίκτυο. Δεν ξέρει κανένας μας τι είναι στην πραγματικότητα».
Η ώρα ήταν λίγο μετά τις 10 χθες το πρωί όταν ξεκινήσαμε από τον κόμβο της Σούδας.
Στα πρώτα εκατοντάδες μέτρα του Β.Ο.Α.Κ. συναντήσαμε αναμμένα κάποια φώτα του δημόσιου φωτισμού και έτσι με μιας οι κατά καιρούς συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας πήγαν… περίπατο.
Στη συνέχεια συναντάμε μια μεγάλη πινακίδα, αλλά αδυνατούμε να τη διαβάσουμε, αφού είναι καλυμμένη από θάμνους. Οταν φτάσαμε δίπλα της, διαβάσαμε βιαστικά και εν κινδύνω, αφού πίσω μας ήταν και άλλα οχήματα, ότι κατευθυνόμαστε προς Κίσαμο με το όριο να είναι 90 χιλιόμετρα. Ωστόσο, ο αριθμός των χιλιομέτρων που απέχει η Κίσαμος παραμένει άγνωστος, αφού καλύφθηκε από… συνθήματα.
Λίγο μετά υπάρχει μια ξεθωριασμένη πινακίδα που προειδοποιεί ότι η ταχύτητα ελέγχεται με Radar. Μόνο που για να τη διαβάσει κανείς, έτσι ξεθωριασμένη όπως είναι, πρέπει να… σταματήσει το όχημά του.
Η επόμενη πινακίδα που συναντάμε προειδοποιεί για ολισθηρότητα του οδοστρώματος. Ισα που διακρίνεται δίπλα από τα καλάμια. Μόνο που και αυτή η ίδια η πινακίδα έχει… γλιστρήσει και έχει πάρει κλίση.
Η αμέσως επόμενη πινακίδα, στον κόμβο Βαμβακόπουλου, δεν έχει κάτι μπροστά της να την κρύβει. Μόνο που είναι ξεθωριασμένη. Και ενημερώνει στα αγγλικά για τις διαδρομές και τα χιλιόμετρα προς Κίσαμο, Χανιά, Ομαλό και Σούγια.
ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ… ΚΑΜΕΡΑ
Και η διαδρομή μας συνεχίζεται. Λίγο πριν την τοποθετημένη κάμερα συναντάμε αυτή τη φορά μια ξεκάθαρη… πινακίδα. «Οι παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. ελέγχονται με τεχνικά μέσα» γράφει και δείχνει την κάμερα που ακολουθεί.
Η παρόμοια πινακίδα που βρίσκεται τοποθετημένη λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μετά, είναι καλυμμένη από θάμνους και καλάμια.
Στη συνέχεια συναντάμε μια νέα πινακίδα που δείχνει τον δρόμο για Κίσαμο (ευθεία) και Γαλατά (δεξιά), πίσω από την οποία υπάρχει μία από τις κάμερες καταγραφής της κυκλοφορίας.
ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Και συνεχίζουμε: Δύο χιλιόμετρα πριν από τον κόμβο Πλατανιά έχει τοποθετηθεί μια ενημερωτική πινακίδα για τον κόμβο. Μόνο που είναι “κρυμμένη” και αυτή.
Τουλάχιστον η επόμενη μεγάλη πινακίδα, χίλια μέτρα πριν τον κόμβο Πλατανιά, είναι καθαρή και ευδιάκριτη.
Αυτή η πινακίδα δείχνει ως όριο ταχύτητας στην ευθεία τα 90 χιλιόμετρα.
Η αμέσως επόμενη πινακίδα, πριν τον κόμβο Πλατανιά, καθορίζει ως ανώτατο όριο τα 70 χιλιόμετρα, ενώ η από κάτω της ξεκαθαρίζει ότι απαγορεύεται η προσπέραση.
ΟΡΙΟ 50 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ
ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΜΟΥΡΝΙΩΝ!
Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής εντύπωση μας προκαλεί μια άλλη πινακίδα ορίου ταχύτητας στο ρεύμα από Πλατανιά προς Σούδα του Β.Ο.Α.Κ. και συγκεκριμένα λίγα μέτρα πριν τον κόμβο Μουρνιών, όταν οι οδηγοί, ξαφνικά, πληροφορούνται ότι το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι τα 50 χιλιόμετρα!
Link: http://www.haniotika-nea.gr/pinakides-odikis-anasfalias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου