Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

"Εξυπνοι" κάδοι απορριμμάτων στα Χανιά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ενα πρωτοποριακό σύστημα για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων και το άδειασμα των κάδων από τους δρόμους της πόλης θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζει η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.) Χανίων στο πλαίσιο καινοτόμου ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει και η Σεβίλλη! Συγκεκριμένα, στους κάδους απορριμμάτων θα τοποθετηθούν αισθητήρες, οι οποίοι μέσα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που μεταφέρουν διαδικτυακά δεδομένα, θα ειδοποιούν τους υπεύθυνους στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., αλλά και τους οδηγούς των απορριμμάτων, πότε ένα κάδος είναι γεμάτος. Ετσι, θα τροποποιούνται αναλόγως τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και κατά προτεραιότητα θα αδειάζονται οι γεμάτοι κάδοι καθώς η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. θα ειδοποιείται άμεσα για την πληρότητα των κάδων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου με τη συνάντηση των εταίρων στην Ισπανία και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα Χανιά με την εγκατάσταση του συστήματος. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του εργαλείου LIFE + 13 με τίτλο “Αποδοτικές και βιώσιμες μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων με τη χρήση εργαλείων ICT ή Τ.Π.Ε. (Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας)”. Ο διευθυντής του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης Κώστας Πατεράκης, μας λέει ότι στόχος είναι να στηθεί ένα πληροφοριακό πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα μπορεί κανείς ελέγχοντας την πληρότητα των κάδων και τροποποιώντας τη διαδρομή που θα διανύσει με βάση την πληρότητά τους να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών των αερίων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, του θορύβου και της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα (LIFE – EWAS) έχει στόχο «την υιοθέτηση και ενσωμάτωση των πληροφοριακών τεχνολογιών στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων καθώς επίσης σκοπεύει να προωθήσει την καινοτομία, ώστε να επιτύχει βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκσυγχρονίζοντας τις λειτουργικές μεθοδολογίες και δίνοντας ώθηση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Βασίλης Καστρινάκης εξηγεί ότι «το πρόγραμμα θα μεταφέρει και θα υιοθετήσει εμπειρίες από επιτυχημένα μοντέλα πρόληψης και έξυπνης συλλογής απορριμμάτων με την προοπτική να αποκτήσει τεχνογνωσία και επακόλουθα να μπορέσει να διαδώσει αυτές τις δραστηριότητες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το EWAS προσανατολίζεται στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης των φυσικών πόρων και των απορριμμάτων, με έμφαση στην ενεργειακή απόδοση και τη συμβολή στη μείωση των εκπομπών αερίων που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου καθώς και τη μείωση του θορύβου και της κυκλοφοριακής συμφόρησης κατά τη διάρκεια της συλλογής των αποβλήτων και τη μεταφορά τους».

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Οι στόχοι του έργου EWAS περιλαμβάνουν: 1. Αξιολόγηση της Κοινοτικής πολιτικής, της νομοθεσίας (οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα), των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που σχετίζονται με τις πρακτικές συλλογής και διαχείρισης των αποβλήτων. 2. Συμβολή των Τ.Π.Ε. στην ώθηση προς τη μετάβαση σε μια ενεργειακά αποδοτική οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και προς νέες μεθοδολογίες για οικονομικότερες πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων. Ο γενικός στόχος είναι η προσαρμογή με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με τη μείωση των αερίων φαινομένου του θερμοκηπίου για το 2020, στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. 3. Ανάπτυξη των απαραίτητων δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής αξιολόγησης, εφαρμογής, υλοποίησης και παρακολούθησης, που σχετίζονται με μεθοδολογίες συλλογής αποβλήτων και των αντίστοιχων οφελών που προκύπτουν, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι τρέχουσες πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων που ως στόχο έχουν: Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε σχέση με τις τρέχουσες μεθόδους. Την αύξηση του επιπέδου ανακύκλωσης των αποβλήτων με τη συνεργασία των πολιτών. Τη μείωση του επενδυτικού και λειτουργικού κόστους καθώς και των κυκλοφοριακών προβλημάτων και επακόλουθα του θορύβου που προκαλείται από αυτά. 4. Επίδειξη βελτιστοποίησης των πρακτικών διαχείρισης των αποβλήτων (Τοπικά Σχέδια Δράσης) μέσω της εφαρμογής του μοντέλου EWAS σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. 5. Ευαισθητοποίηση στις νέες μεθοδολογίες έξυπνης συλλογής απορριμμάτων, την παροχή κατάρτισης και τη διάδοση πληροφοριών για την ενεργό συμμετοχή των τοπικών φορέων. Εταίροι στο πρόγραμμα είναι από την Ελλάδα η D-WASTE, εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε εφαρμογές στην κατεύθυνση της Εξυπνης Διαχείρισης Αποβλήτων, η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών WΕLLNESS TELECOM, το Ισπανικό Ερευνητικό Κέντρο ΕΝΤ καθώς και ο αντίστοιχος Φο.Δ.Σ.Α. (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) του Δήμου Σεβίλλης LIPASAM. Η πρώτη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλλη το διήμερο 17 – 18 Ιουλίου.
(Χανιώτικα νέα - Ελευθεροτυπία - 31/7/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/exipni-kadi-aporrimaton-sta-chania/
Link2: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=31/07/2014&id=441557

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου