Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Απαντήσεις στην κρίση

Πώς μπορούμε να απαντήσουμε στην κρίση; Τι μπορούμε να κάνουμε; Τι προτάγματα θέτουμε; Ερχόμαστε, εν τέλει, πιο κοντά οι άνθρωποι μεταξύ μας; Στηρίζουμε τον τόπο μας; Οι προβληματισμοί αυτοί τίθενται συχνά σε παρέες που εννοούν να ανησυχούν για το πού βαδίζει η χώρα και η κοινωνία της. Ωστόσο, υπάρχουν “απαντήσεις” στην κρίση:
• Ο τόπος μας παράγει ή μπορεί να παράγει καλά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ συχνά κυριαρχούν τα ξένα. Ας ψάχνουμε τα δικά μας, τα τοπικά. Το να οδηγούνται π.χ. σε χωματερές χανιώτικα πορτοκάλια, αποτελεί ντροπή.
• Η Κρήτη παράγει άφθονο και ποιοτικό ελαιόλαδο. Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια τις προσπάθειες για αποκλειστική χρήση ελαιολάδου στις επιχειρήσεις εστίασης. Σε έναν βαθμό το έχει πετύχει. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις εστίασης που δεν έχουν ακόμη “υιοθετήσει” αυτή την πρόταση μήπως να το… ξανασκεφτούν; Στο κάτω – κάτω θα είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων αυτών και του νησιού μας.
• Η ενδυνάμωση της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών. Αντί για τα ξεσπάσματα εκείνα που “χωρίζουν” τους πολίτες, ας χαραχτούν γέφυρες επικοινωνίας και αλληλεγγύης. Ηδη, αυτό συντελείται μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία και άλλες δομές. Ας γίνει, ωστόσο, καθημερινότητα. Στο κάτω – κάτω για να αλλάξει κάτι, θα πρέπει να αλλάξουμε προς το καλύτερο και εμείς οι ίδιοι αντί να περιμένουμε πάντα τους άλλους στους οποίους, συνήθως, επιρρίπτουμε τις ευθύνες;
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 4/7/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/apantisis-stin-krisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου