Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Πέντε νομά σ' ένα... δωμά στις νέες φυλακές Χανίων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το παλιό λαϊκό τραγούδι έλεγε: Επτά νομά σ’ ένα δωμά. Στις νέες φυλακές Χανίων, δηλαδή στο κατάστημα κράτησης “Κρήτη 1” που λειτουργεί στην Αγιά, οι κρατούμενοι δεν είναι επτά άλλα πέντε. Τόσοι αναγκάζονται να διαμένουν σε κελιά φτιαγμένα το πολύ για τρία άτομα. Ο λόγος; Η σοβαρή έλλειψη προσωπικου που ακόμα δεν έχει επιτρέψει την πλήρη λειτουργία των νέων φυλακών με αποτέλεσμα να έχουν εμφανιστεί εικόνες και καταστάσεις από το παρελθόν. Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του καταστήματος κράτησης Χανίων “Κρήτη 1” που οδήγησαν πρόσφατα σε πολυήμερες κινητοποιήσεις των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αποτελούν το θέμα ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, Βασιλική Κατριβάνου και Σταύρος Κοντονής. Οπως επισημαίνουν, «η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το συγκεκριμένο κατάστημα οφείλεται κατ’ αρχήν στη σοβαρή έλλειψη προσωπικού σε πολλές ειδικότητες. Τo γεγονός αυτό δεν επιτρέπει τη λειτουργία των 2 από τις 5 πτέρυγες του σωφρονιστικού καταστήματος και καθιστά την επιτέλεση του έργου για το οποίο προορίζεται αδύνατη.
Αποτέλεσμα της ελλιπούς στελέχωσής του είναι οι κρατούμενοι να διαμένουν ανά 5 σε κελιά των 3 ατόμων, βιώνοντας απαράδεκτες συνθήκες καθώς κοιμούνται στο πάτωμα και οι εργαζόμενοι να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο δουλειάς και τις ειδικές ανάγκες που υπάρχουν. Πέρα από το προσωπικό φύλαξης, στις εγκαταστάσεις δεν υπάρχει νοσηλευτής, ούτε γιατρός σε 24ωρη βάση, γεγονός που εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τόσο των κρατούμενων όσο και των εργαζομένων, ενώ οι ελλείψεις σε άλλες τεχνικές ειδικότητες (υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, ηλεκτρονικός κ.ά.) έχουν ως αποτέλεσμα την πλημμελή συντήρηση των εγκαταστάσεων». Καταλήγοντας ρωτάνε τον υπουργό: «Με ποιον τρόπο προτίθεται να ομαλοποιήσει τη λειτουργία του καταστήματος κράτησης Χανίων “Κρήτη 1”, ώστε οι κρατούμενοι να ζουν αξιοπρεπώς και σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για την υγεία τους (με γιατρούς, ψυχίατρους και νοσηλευτές), οι εργαζόμενοι να μπορούν να ασκούν με τον καλύτερο τρόπο το έργο τους και οι εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν πρόσφατα με χρήματα των φορολογούμενων να συντηρούνται επαρκώς; Προβλέπεται η ικανοποιητική στελέχωση των φυλακών με το αναγκαίο προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες και το άνοιγμα της πτέρυγας που παραμένει ακόμα κλειστή εξαιτίας της έλλειψης αυτής;».
ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ
Στο μεταξύ, απεργούν από σήμερα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και στα Χανιά. Τη συμμετοχή τους στις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (Ο.Σ.Υ.Ε.) από σήμερα Πέμπτη 31 Ιουλίου, ανακοίνωσε το Σωματείο Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Χανίων Τη συμμετοχή της στις επαναλαμβανόμενες 24ωρες πανελλαδικές απεργίες της Ο.Σ.Υ.Ε. ανακοίνωσε και η Ενωση Υπαλλήλων Αγροτικής Φυλακής Αγιάς.
(Χανιώτικα νέα - Ελευθεροτυπία 31/7/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/pente-noma-s-ena-doma/
Link2: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=31/07/2014&id=441560

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου