Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Οχι άλλη ολιγωρία στη διαχείριση του νερού

Το σημερινό αδιέξοδο με το νερό ύδρευσης δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση στους αρμόδιους φορείς. Ολοι ήξεραν αλλά κανείς -προφανώς- δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τη σημερινή κατάσταση. Τώρα, οι διακοπές στην υδροδότηση εμφανίστηκαν. Η διάνοιξη γεωτρήσεων για αποτροπή των χειρότερων μοιάζει μονόδρομος.
Τα «Χανιώτικα νέα» είχαν αναφερθεί πριν από χρόνια στο πρόβλημα, αλλά πέραν από συσκέψεις και ημερίδες, δεν προχώρησε καμία λύση. Μια αναδρομή στο αρχείο της εφημερίδας κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια αρκεί για να αποδείξει ότι οι φορείς γνώριζαν για το νερό που χανόταν και συνεχίζει να… χάνεται! Και όλα αυτά στον, κατά παλαιότερες επισημάνσεις, «πλούσιο σε υδάτινο δυναμικό Νομό Χανίων».
Ο τιτλος σε ρεπορτάζ των «Χανιώτικων νέων» από ημερίδα στον Πλατανιά, στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 είναι χαρακτηριστικός: «Χάνονται νερά στον Νομό Χανίων». Στο ρεπορτάζ διαβάζουμε: «Ελλειμμα 15 εκ. κυβικών νερού για Βόρειο Αξονα – Καλλικρατικούς Δήμους Χανίων και Πλατανιά διαπιστώνουν οι επιστήμονες με βάση τις καταμετρημένες ανάγκες και το υπάρχον υδάτινο δυναμικό που αξιοποιείται. Το έλλειμμα αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί με έργα υποδομής, που, όμως, δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια, αλλά και με μια σύγχρονη  διαχείριση του νερού ύδρευσης και άρδευσης. Αυτά τα συμπεράσματα προέκυψαν από τη χθεσινή εσπερίδα με θέμα το υδάτινο δυναμικό στον κάμπο των Χανίων που πραγματοποίησε ο Δήμος Πλατανιά με τη συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων (ΥΕΒ). Ειδικότερα η εισήγηση του κ. Βοζινάκη από την ΥΕΒ προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο που παρακολούθησε καθώς έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία (καταμετρημένες βροχοπτώσεις, αποθέματα, ανάγκες, υδρολογικές λεκάνες) και προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Χαρακτηριστικα επεσήμανε πως οι ετήσιες ανάγκες σε νερό ύδρευσης και άρδευσης για τον Βόρειο Αξονα (Χανιά, Πλατανιάς) με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία φτάνουν στα 85 εκ. κυβ. νερό. Αυτή τη στιγμή αξιοποιούνται περίπου 65 – 70 εκ. κυβ. νερό και με το φράγμα του Βαλσαμιώτη θα προστεθούν άλλα 5 εκ. Κυβ». Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: «Ο κ. Βοζινάκης αναφέρθηκε στις δυνατότητες χρησιμοποίησης και άλλων υδάτινων αποθεμάτων που είτε καταλήγουν στη θάλασσα είτε δεν αξιοποιούνται».
Δυο χρονια μετά και συγκεκριμένα στις 23 Φεβρουαρίου 2012, σε δημοσίευμα από εσπερίδα της προηγούμενης ημέρας αναφέρεται: «Αποσπασματικά, τομεακά, συμπτωματικά, ασυντόνιστα και χωρίς μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό γίνεται η διαχείριση του νερού στην Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη, γεγονός που καταδεικνύει το σαφές έλλειμμα πολιτικής στον συγκεκριμένο τομέα».
Σε αλλο ρεπορτάζ στις 26 Οκτωβρίου 2012 αναφερόταν: «Την επανενεργοποίηση του άτυπου οργάνου για τη διαχείριση κρίσεων σχετικά με το ζήτημα του νερού, στο οποίο θα συμμετέχουν η Αντιπεριφέρεια, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. και εκπρόσωποι των Δήμων, αποφάσισε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί κυρίως ο κίνδυνος της ξηρασίας».
Και φτάνουμε στον Αύγουστο του 2014 να έχουμε διακοπές στην υδροδότηση και εναγωνίως να αναζητούνται λύσεις! Ας βρεθούν και εφαρμοστούν επειγόντως πριν είναι πιο αργά. Το νερό, αυτό το πολύτιμο αγαθό, το δικαιούνται όλοι οι πολίτες. Δεν επιτρέπεται άλλη ολιγωρία.
(Χανιώτικα νέα - 12/8/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ochi-alli-oligoria-sti-diachirisi-tou-nerou/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου