Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

"Καταφύγιο" το "Ελυρος" για το κοινοβούλιο της Λιβύης

«Καταφύγιο» στο πλοίο της ΑΝΕΚ «Ελυρος» έχουν βρει τα μέλη του Κοινοβουλίου της Λιβύης. Το πλοίο έχει καταπλεύσει στο λιμάνι του Τομπρούκ, σύμφωνα με πηγή της ΑΝΕΚ που επιβεβαίωσε την ανταπόκριση την οποία δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Σύμφωνα με τον «Guardian», το πλοίο μετέβη στο Τομπρούκ καθώς ναυλώθηκε από το Κοινοβούλιο και χρησιμοποιείται ως «πλωτό ξενοδοχείο» για τους βουλευτές και τις οικογένειές τους, ενώ στην Τρίπολη έχει εγκατασταθεί «παράλληλο» Κοινοβούλιο που υποστηρίζεται από ομάδες πολιτοφυλακής.
Η πηγή της ΑΝΕΚ, που μίλησε στην «Ε», σημείωσε ότι η πρώτη εκτίμηση είναι ότι το πλοίο θα παραμείνει στο Τομπρούκ για ένα μήνα, αλλά αυτό θα κριθεί από τις εξελίξεις.
«Οι εξελίξεις είναι άγνωστες. Κανείς δεν μπορεί να τις προβλέψει. Αν για κάποιο λόγο επέλθει ειρήνη σε μια εβδομάδα, θα γυρίσει πίσω», είπε χαρακτηριστικά.
Αν, αντίθετα, παραταθεί το καθεστώς της εμφυλιοπολεμικής αναμενόμενης σύρραξης μπορεί το πλοίο να παραμείνει περισσότερο στο λιμάνι του Τομπρούκ.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «η επιχείρηση αυτή έχει ανθρωπιστικό περιεχόμενο», ενώ υπενθύμισε την προηγούμενη που είχε πραγματοποιήσει η ίδια ναυτιλιακή εταιρεία με τους Κινέζους οι οποίοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τη χώρα, με αποτέλεσμα να έρθουν στην Κρήτη Κινέζοι αξιωματούχοι και να αποδώσουν εύσημα στην εταιρεία και το νησί.
Στο δημοσίευμα, ο ανταποκριτής του «Guardian» στο Τομπρούκ αναφέρει ότι επισκέφτηκε το πλοίο, όπου διαπίστωσε ένα κλίμα πολιτικής «αναμονής» από τα μέλη του Κοινονουλίου.
Σημειώνεται ότι την Τρίπολη και τη Βεγγάζη έχουν καταλάβει ομάδες πολιτοφυλακής, κυρίως ισλαμιστικές, αλλά το Κοινοβούλιο της Λιβύης διατηρεί τον έλεγχο των κεφαλαιακών αποθεμάτων της χώρας στο εξωτερικό.
Γ. ΛΥΒ.
(Ελευθεροτυπία - 10/9/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=10/09/2014&id=446719

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου