Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Πόσο ακόμη οι σκαλωσιές στο Ρολόι του Κήπου και σε άλλα μνημεία της πόλης των Χανίων;

Εικόνα που δεν τιμά την πόλη μας αποτελούν οι σκαλωσιές σε μνημεία όχι για την αποκατάσταση ζημιών, αλλά για την προστασία των διερχομένων.
Την επισήμανση αυτή κάνει σε επιστολή της με τίτλο: “Τα πολιορκημένα μνημεία των Χανίων” η Ενωση Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων, απευθυνόμενη στον δήμαρχο Χανίων.
Αφορμή οι σκαλωσιές που τοποθετήθηκαν στο ρολόι του Κήπου και αφού είχαν προηγηθεί σε άλλα μνημεία.
Η Ενωση στην επιστολή της που υπογράφουν ο πρόεδρός της Ι. Κουκουράκης και η γ. γραμματέας Γ. Ατσαλάκη σημειώνει:
«Η αρχή του να ζώνουμε με μεταλλικούς σκελετούς, σκαλωσιές, δίχτυα κ.λπ. υλικά και να κρύβουμε από την κοινή θέα τα μνημεία μας, έγινε με τον μανδύα που έζωσε πριν πολλά χρόνια το παλιό Δημαρχείο στη συμβολή της Χάληδων με τη Ζαμπελίου. Στη συνέχεια το φαινόμενο επεκτάθηκε στα Νεώρια (οδός Καλλεργών) στη συμβολή του λιμενοβραχίονα με τον Ανατολικό Προμαχώνα δίπλα στο Νεώριο Μόρο και τώρα τελευταία στο ρολόι του Δημοτικού Κήπου.
Οι σκαλωσιές αυτές δεν τοποθετούνται με σκοπό την επισκευή των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά για να προφυλάξουν τους διερχόμενους τουρίστες και ημεδαπούς από πέτρες που πέφτουν εξαιτίας του ότι τα κτήρια αυτά έχουν μείνει ασυντήρητα στο έλεος του χρόνου. Η παραμονή των σκαλωσιών -άγνωστα πόσα χρόνια θα διαρκέσει- και η εικόνα διόλου δεν τιμά την πόλη μας, ούτε τον τουρισμό προάγει, ούτε σεβασμό προς την κληρονομιά που οι αιώνες στο διάβα τους άφησαν πλουσιοπάροχα σ’ αυτήν την πόλη. Δείχνει περίτρανα την έλλειψη μελετών για την άντληση πόρων προς την επισκευή των παραπάνω κτηρίων σε εποχές που λεφτά υπήρχαν».
Καταλήγοντας τονίζουν: «Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας σας θα γίνει μία καταγραφή των κτηρίων που χρήζουν συντήρησης και ανάδειξης, θα συνταχθούν έγκαιρα οι αναγκαίες μελέτες και θα υποβληθούν προκειμένου να προχωρήσουν έργα που είναι αναγκαία για την ενίσχυση του τουρισμού της πόλης των Χανίων και κυρίως για τη συντήρηση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
(Χανιώτικα νέα - 18.9.2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/poso-akomi-skalosies/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου