Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Θάλασσες και Βιολογικός

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Είναι γεγονός ότι στον βόρειο άξονα από τα Χανιά  μέχρι το Κολυμπάρι οι θάλασσες δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν. Κατά κανόνα είναι καθαρές. Πεντακάθαρες. Μόνο όταν έχει κύμα και βοριαδάκι μπορεί να δει κανείς ακαθαρσίες να έρχονται από το… πέλαγος.
Είναι επίσης γεγονός ότι αυτό οφείλεται στον Βιολογικό Καθαρισμό του Βόρειου Αξονα στον οποίο οδηγούνται διά των αποχέτευσεων τα λύματα που παλαιότερα είχαν αβέβαιη… διαδρομή.
Είναι όμως γεγονός ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός μυρίζει. Οχι μόνο κοντά στις εγκαταστάσεις του αλλά και σε άλλες περιοχές. Π.χ. σε Ραπανιανά, Καμισιανά και άλλα χωριά έχει τύχει κατά τις βραδινές ώρες, να έρχεται δυσοσμία από τα δίκτυα του Βιολογικού.
Το πρόβλημα παραδέχτηκε μιλώντας σε ρεπορτάζ των “Χανιώτικων νέων” (8.9.2014) ο πρόεδρος της  Διαδημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Βόρειου Αξονα (ΔΕΥΑΒΑ), Γιάννης Σταματάκης, ο οποίος το απέδωσε στην τεράστια παραγωγή λυμάτων για να προσθέσει ότι για την αντιμετώπισή του είναι έτοιμη η μελέτη απόσμησης.
Ο κ. Σταματάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι για τα έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων θα υπάρξει χρηματοδότηση είτε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον, είτε από την Περιφέρεια Κρήτης.
Επειδή όμως υπάρχει μια απόσταση από την αισιοδοξία μέχρι την… πράξη, καλόν θα είναι όλοι οι αρμόδιοι φορείς να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση και άμεσα να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα. Με πρόβλεψη, φυσικά και για το αύριο, όταν ο Βιολογικός θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο και θα υποδεχτεί περισσότερα λύματα.
Η δυσοσμία δεν δικαιολογείται και δεν πρέπει να… συνεχιστεί.
(Χανιώτικα νέα - 9.9.2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/thalasses-ke-viologikos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου