Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Με προβλήματα η ψηφιακή μετάβαση στις 19 Δεκεμβρίου στον Δήμο Καντάνου - Σελίνου

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Χωρίς τηλεοπτικό σήμα ενδέχεται να μείνουν μετά τις 19 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι αρκετών χωριών σε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων καθώς με την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης και την οριστική διακοπή του αναλογικού σήματος προβλέπεται η λειτουργία λιγότερων Κέντρων Εκπομπής.
Το πρόβλημα επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Δήμος Καντάνου - Σελίνου καθώς εντός των ορίων λειτουργούν σήμερα έξι τοπικοί αναμετάδοτες ενώ μετά τις 19 Δεκεμβρίου 2014 θα ψηφιοποιηθεί μόνον το Κέντρο Εκπομπής Βίγλα που βρίσκεται πάνω από την Παλαιόχωρα και Πόμπιας στη Μεσσαρά Ηρακλείου από το οποίο υπάρχει λήψη.
Ομως, οι τοπικοί αναμεταδότες σε Σκλαβοπούλα, Τεμένια, Αγία Ειρήνη και άλλες περιοχές θα κλείσουν.
Ετσι, οι τηλεθεατές ίσως χάσουν το τηλεοπτικό τους σήμα.
Στη σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Καντάνου - Σελίνου αναφέρει:
«Γνωστοποιούμε στους κατοίκους-δημότες του Δήμου μας ότι, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων με το με αρ. πρωτ: 33945/φ 386/2-9-2014  έγγραφο της , το οποίο και επιδόθηκε  στο Δήμο με δικαστικό επιμελητή στις 19-9-2014, μας ενημέρωσε ότι στις 19 Δεκεμβρίου 2014 θα γίνει διακοπή του σήματος των αναλογικών τηλεοπτικών εκπομπών του Δήμου μας που ανήκουν στην περιφερειακή ζώνη 10,  με ταυτόχρονη μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή.
Σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 4 του ν. 4173/2013   ο ψηφιακός πάροχος DIGEA με βάση το δικαίωμα χρήσης (άρθρο 6 παρ. 2  του παραρτήματος του δικαιώματος χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής), «…….οφείλει να καλύπτει τουλάχιστον το 95%  του πληθυσμού της χώρας εφαρμόζοντας τον χάρτη συχνοτήτων».
Από τους χάρτες κάλυψης που υπάρχουν διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα της DIGEA διαπιστώσαμε ότι με την μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή τουλάχιστον τα 2/3 της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου μας (σε ποσοστό πληθυσμού άνω του 70%) θα είναι εκτός δικτύου κάλυψης από τα κύρια κέντρα εκπομπής  Βίγλα Ν. Χανίων και Πόμπια στο Ν. Ηρακλείου, που ορίζονται στον χάρτη συχνοτήτων, γι’ αυτό και άμεσα επικοινωνήσαμε τόσο με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων όσο και με την DIGEA-ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΑΡΟΧΟ Α.Ε., προκειμένου έγκαιρα να αναζητήσουμε λύσεις και περιμένουμε απάντηση.
Επειδή για την κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού του Δήμου μας σίγουρα  θα απαιτηθούν συμπληρωματικοί σταθμοί κάλυψης (ο αριθμός και οι θέσεις εγκατάστασης των οποίων θα πρέπει να καθοριστεί από την DIGEA),   ζητήσαμε  από την DIGEA-ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΑΡΟΧΟ Α.Ε.  με κοινοποίηση στην ΕΕΤΤ-Δ/ΝΣΗ ΦΑΣΜΑΤΟΣ & ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (με αρ. πρωτ:6558/26-9-2014 έγγραφο μας)  να μας γνωρίσει άμεσα, τις προθέσεις τις, έτσι ώστε σε αρνητική περίπτωση και επειδή το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο για το Δήμο μας, να αναζητήσουμε πλαίσιο χρηματοδότησης είτε μέσω της Περιφέρειας Κρήτης ή της Αποκεντρωμένης Δ/σης Κρήτης είτε από Υπουργεία .
Το θέμα επίσης θα τεθεί από την Δημοτική Αρχή και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, μέσω του Δ.Σ. της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, για την εξεύρεση λύσης».
(Χανιώτικα νέα - 7/11/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/choris-tileoptiko-sima-choria-se-kantano-selino/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου