Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Στο πόδι τα Χανιά για το αεροδρόμιο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ξεσηκωμός στα Χανιά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων «Ι.Δασκαλογιάννης». Ο ένας μετά τον άλλον οι τοπικοί φορείς συστρατεύονται ενάντια στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ήδη ο Δήμος Χανίων επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να δημιουργηθεί επενδυτικό σχήμα το οποίο θα αγοράσει τις εγκαταστάσεις και θα εγγυάται το δημόσιο χαρακτήρα τους.
Σε συνάντηση φορέων της περιοχής στο Επιμελητήριο Χανίων εγκρίθηκε η σύσταση 15μελούς συντονιστικής επιτροπής με συμμετοχή δημάρχων, εκπροσώπων Ομοσπονδιών, Συλλόγων Ξενοδόχων, Εργατικού Κέντρου καθώς και εκπροσώπους από το γειτονικό Ρέθυμνο. Παράλληλα ο Δικηγορικός Σύλλογος από κοινού με τους νομικούς εκπροσώπους του Δήμου Χανίων και της Π.Ε. Χανίων θα μελετήσουν τη δικαστική προσφυγή.
Για «δωρεάν παραχώρηση» και όχι «ιδιωτικοποίηση» του αεροδρομίου Χανίων, που πρέπει άμεσα να αποτραπεί, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΧ Χρήστος Μυλωνάκης. Οικονομικά στοιχεία για την πορεία του αεροδρομίου Χανίων παρουσίασε ο αερολιμενάρχης Σταύρος Καστρινάκης, σημειώνοντας ότι τα καθαρά ετήσια κέρδη του είναι 10-11 εκατ. ευρώ. Για τον Σύλλογο Εργαζομένων στο αεροδρόμιο ο Μανώλης Αρμουτάκης τόνισε πως «καλέσαμε τους βουλευτές που ψήφισαν το ξεπούλημα των αεροδρομίων να πείσουν το χανιώτικο λαό ότι είναι προς το συμφέρον του. Δεν έχουν πει κουβέντα!». Παράλληλα επισήμανε πως η Ομοσπονδία των Εργαζομένων προετοιμάζεται για προσφυγές στο ΣτΕ, στην Ευρωπαϊκή και Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να δράσουν από κοινού μαζί της.
Στο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, που στρέφεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σημαντηράκης, συμπληρώνοντας παράλληλα πως ο διαγωνισμός δεν έδινε το δικαίωμα συμμετοχής τοπικής σύμπραξης φορέων και επιχειρηματιών. Την ανάγκη «να παγώσουμε τη διαδικασία, ώστε να μην προχωρήσει η πώληση, μέχρις ότου υπάρξουν πολιτικές αλλαγές και η επόμενη κυβέρνηση την ακυρώσει», ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Αγοραστάκης.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αεροδρόμιο που μας φέρνει έσοδα ετησίως 12 εκατ. ευρώ και η τιμή εκκίνησης της πώλησής του ξεκινά από τα 30 εκατ. ευρώ και για το οποίο γίνονται έργα 100 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για τρέλα, για νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία αυτή η πώληση. Πρέπει να δούμε πώς θα κινηθούμε μαζί και με φορείς από τα 14 συνολικά αεροδρόμια που πωλούνται, ώστε να παλέψουμε μαζί», δήλωσε ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολάκης.
«Αυτό που επείγει είναι να αναστείλουμε τη διαδικασία πώλησης με πολιτικά και νομικά μέσα», σημείωσε ο Αντώνης Παπαδεράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων, Βιοτεχνών, Επαγγελματιών.
Συστράτευση με τους τοπικούς φορείς για να προσφύγουν με όλα τα νόμιμα και ένδικα μέσα κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Κατά τη διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης, έπειτα από πρόταση του δημάρχου Χανίων Αναστασίου Βάμβουκα, αποφασίσθηκε ομόφωνα ο Δήμος να μπλοκάρει νομικά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων προσφεύγοντας στα Πολιτικά Δικαστήρια της χώρας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και σε όλα τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.
Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε χθες το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης. Στη σχετική ανακοίνωσή του το ΤΕΕ τονίζει: «Με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους, μέσω συμβάσεων παραχώρησης, των δικαιωμάτων που αφορούν στη χρήση, διαχείριση, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση 37 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων διαχείρισης, διοίκησης και εκμετάλλευσης των κινητών και ακινήτων που σχετίζονται με τη λειτουργία τους, καθώς και των χώρων εμπορικής ή άλλης χρήσης που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε αυτά. Εχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας παραχώρησης για δύο ομάδες αεροδρομίων:
Ομάδα Α: Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ακτιο, Καβάλα και Χανιά.
Ομάδα Β: Ρόδος, Κως, Σαντορίνη, Μύκονος, Μυτιλήνη, Σκιάθος και Σάμος.
»Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης θεωρεί ότι αλλάζουν προς το χειρότερο ουσιώδεις παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου».
(Ελευθεροτυπία - 17/10/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=17%2F10%2F2014&id=452582

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου