Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Αποκαταστάθηκε η οικία του Μάνου Χατζιδάκι στη Ξάνθη

Αποκαταστάθηκε και σύντομα θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό η οικία του Μάνου Χατζιδάκι στη Ξάνθη. Το σπίτι του κορυφαίου Ελληνα μουσικοσυνθέτη βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου 17 στην Ξάνθη, όπου γεννήθηκε. Οι εργασίες εκεί ολοκληρώθηκαν και σύντομα αναμένεται να επιπλωθεί, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια του μουσικού εξοπλισμού.
Οπως μετέδωσε η ιστοσελίδα Thrakitoday.com, την οικία του Μάνου Χατζιδάκι που βρίσκεται επί της οδού Βενιζέλου 17 στην Ξάνθη επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ο κ. Παυλίδης ξεναγήθηκε στους χώρους του ιστορικού κτηρίου της Ξάνθης, το οποίο έχει αναστηλωθεί μετά και τις εργασίες των τελευταίων ετών, ενώ όπως διευκρίνισε αποτελεί όραμά του ήδη από την εποχή που διατελούσε Νομάρχης. Οι εργασίες αναπαλαίωσης του κτηρίου, στο οποίο γεννήθηκε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, έχουν ολοκληρωθεί ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται αυτό να επιπλωθεί. Ήδη έχει ολοκληρωθεί και η προμήθεια του μουσικού εξοπλισμού ενώ προκηρύχθηκε και η μεγαφωνική εγκατάσταση. Το κτήριο αποτελείται από τρεις συνολικά ορόφους, με τις εργασίες που έχουν γίνει στο εσωτερικό του να προσδίδουν ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα στον χώρο.
Ως ένα όνειρο ζωής χαρακτήρισε την αναπαλαίωση και αξιοποίηση της Οικίας του Μάνου Χατζιδάκι ο κ. Παυλίδης λέγοντας πως από το 2000 όταν και πρωτοεντοπίστηκε ο χώρος κατέβαλε προσπάθειες για την ανάδειξή του.
Κατά την επιθεώρηση των έως τώρα εργασιών ο κ. Παυλίδης ανέφερε πως η οικογένεια Χατζιδάκι διέμενε στον τρίτο όροφο του κτηρίου, σύμφωνα με πολλαπλές μαρτυρίες της εποχής, ενώ υπάρχουν και συμβόλαια που επιβεβαιώνουν την παρουσία της οικογένειας στο κτήριο το οποίο άνηκε σε Εβραίο καπνέμπορα και πέρασε στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου μετά από κατάσχεση λόγω οφειλών. Όπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης υπάρχουν μαρτυρίες ακόμη και για την ημέρα που γεννήθηκε ο Χατζιδάκις, ενώ αναζητούνται έπιπλα της οικίας τα οποία φαίνεται να έχουν διασωθεί και να τα έχουν στην κατοχή τους οικογένειες στην περιοχή.
Στο κτήριο υπήρχε πιάνο, στο οποίο ο Μάνος Χατιζάκις έλαβε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής, από αρμένισα δασκάλα, ενώ στη συνέχεια στο κτήριο στεγάστηκαν υπηρεσίες του στρατού.
Πηγή - φωτογραφία: http://www.thrakitoday.com/2014/10/video_22.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου