Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Αδιέξοδη πολιτική

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η κοινή λογική λέει ότι όταν στην αγορά δεν πέφτει χρήμα, η αγορά δεν κινείται. Για να πέσει, όμως, χρήμα στην αγορά, πρέπει αυτό να υπάρχει στις τσέπες των καταναλωτών. Τώρα, ό,τι χρήμα υπάρχει στους φορολογούμενους πολίτες, ξοδεύεται όχι τόσο για προσωπικές ανάγκες, αλλά κυρίως για την πληρωμή οφειλών προς το κράτος. Από όσους αντέχουν ακόμη να πληρώνουν οφειλές. Γιατί πολλοί αδυνατούν - δεν έχουν για να δώσουν.
Η επιμονή, ωστόσο, στη σκληρή λιτότητα όχι μόνον δεν επιτρέπει την αλλαγή της κατάστασης προς το καλύτερο, αλλά, αντίθετα, διαιωνίζει αυτόν τον φαύλο κύκλο, που απορρυθμίζει την αγορά και φέρνει σε αδιέξοδο όχι μόνον μισθωτούς και επαγγελματίες, αλλά και τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να δώσει μια ανάσα σε ιδιώτες, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση της κοινωνίας που θα συνεχίσει να “αγχώνεται” για να τα βγάλει πέρα και να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις για τις οποίες ούτε καν ρωτήθηκε.
Ωστόσο, η αδιέξοδη αυτή συνταγή που έχει γονατίσει το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού συνεχίζεται ακάθεκτη από τους κυβερνητικούς εταίρους και την τρόικα.
Χωρίς, ταυτόχρονα, να διαφαίνεται η ύπαρξη αναπτυξιακού σχεδίου που να μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να βοηθήσει την κοινωνία να ανακάμψει.
Μέχρι τότε, φαίνεται πως θα είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος. Μόνο που ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Μέσα, μάλιστα, στον Νοέμβριο θα κληθεί να πληρώσει την τρίτη δόση της Εφορίας, τη νέα δόση του ΕΝ.Φ.Ι.Α., τους νέους λογαριασμούς νερού, ρεύματος και τηλεφώνου, αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας έως το τέλος του 2014. Μαζί φυσικά με τα συνοδευτικά “χαράτσια” όπως αυτό για τη ΝΕΡΙΤ στον λογαριασμό της ΔΕΗ.
Ομως, η υφιστάμενη οικονομική πολιτική δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί. Η λήψη αποφάσεων για οικονομικά μέτρα που να ανακουφίσουν την κοινωνία, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
(24/10/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/adiexodi-politiki-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου