Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ελληνική ιθαγένεια για την 19χρονη Ντοάα που διέσωσε δύο παιδιά κολυμπώντας για ώρες στη Μεσόγειο

Στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας «κατ' εξαίρεση» για τη 19χρονη Ντοάα Ζάμελ από τη Συρία προχωρούν οι υπηρεσίες του κράτους. Η 19χρονη είχε προκαλέσει παγκόσμιο θαυμασμό πριν από δύο μήνες όταν σε ένα τραγικό ναυάγιο μεταναστών στη Μεσόγειο διέσωσε δύο παιδιά κολυμπώντας για ώρες έχοντάς τα στην αγκαλιά της.
Χθες ο Δήμος Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης τίμησαν την Ντοάα για τον ανθρωπισμό της, ενώ πολίτες που παραβρέθηκαν της προσέφεραν δώρα και εξέφρασαν την εκτίμησή τους για την ηρωική πράξη της. Οπως είπαν στους δημοσιογράφους ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης και οι εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ώστε να δοθεί στην κοπέλα η ελληνική ιθαγένεια. Η ίδια δήλωσε συγκινημένη για την τιμή που της έγινε και σημείωσε πως πρόθεσή της είναι να μεταβεί με την οικογένειά της στη Σουηδία.
«Θεωρήσαμε χρέος μας ως Δήμος Χανίων να πράξουμε το αυτονόητο και να σε τιμήσουμε, όχι μόνο γιατί βρέθηκες στη θάλασσα, όταν λαθροδιακινητές βύθισαν εσκεμμένα το σκάφος στο οποίο επέβαινες και σώθηκες, αλλά και επειδή κατόρθωσες, δείχνοντας ασύγκριτη γενναιότητα, να σώσεις δύο μωρά, 12 και 17 μηνών, που σου τα εμπιστεύτηκαν οι γονείς τους, λίγο πριν χάσουν και οι ίδιοι τη ζωή τους».
Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, στην εκδήλωση που έγινε στο δημαρχείο και χαρακτήρισε σπάνιες «τέτοιες πράξεις αυταπάρνησης και αλτρουισμού» και πρόσθεσε ότι θα προτείνει στο Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων να εκδοθεί ψήφισμα υποστήριξης και συμπαράστασης, γνωμοδοτώντας θετικά και παροτρύνοντας τις αρμόδιες Αρχές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, διευκολύνοντας την τιμητική πολιτογράφηση της Ντοάα, εφόσον αυτή είναι η επιθυμία της ή οποιασδήποτε άλλης διευκόλυνσης χρειαστεί, ώστε να καταστεί δυνατή η μόνιμη παραμονή της εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων ο δήμαρχος προσέφερε στη 19χρονη ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της πράξης της την τιμητική πλακέτα του Δήμου Χανίων.
Ακολούθησαν συγχαρητήρια και λόγοι επιβράβευσης από τους επικεφαλής των παρατάξεων.
«Θυμάμαι κάθε μια από τις στιγμές που έζησα. Η αγάπη και η φροντίδα των ανθρώπων που με φιλοξενούν με βοηθούν να ξεχάσω...» έλεγε η 19χρονη Ντοάα. Περιγράφοντας την προσπάθειά της να διασωθεί παλεύοντας με τα κύματα της Μεσογείου για τέσσερις μέρες, είπε ότι «η αγάπη μου για τη ζωή με έσωσαν από τα κύματα, μου έδωσαν τη δύναμη να παλέψω και να καταφέρω να σώσω το 17 μηνών κοριτσάκι».
Η ίδια εξέφρασε την επιθυμία της να ταξιδέψουν στη χώρα μας, από την Αίγυπτο, οι γονείς και τα τρία αδέλφια της.
Θυμίζουμε ότι στις 10 Σεπτεμβρίου, στα διεθνή ύδατα της Μάλτας βυθίστηκε το σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 500 πρόσφυγες Σύροι και Παλαιστίνιοι. Επειτα από τέσσερις μέρες περισυνελέγησαν μόνο 11 επιζήσαντες. Μία από αυτούς ήταν και η Ντοάα Ζάμελ.
Γ. ΛΥΒ. - Γ.Δ.
(Ελευθεροτυπία - 4/11/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=04/11/2014&id=455090

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου