Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Κοντά σε λύση για το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης

Κοντά στη λύση του βρίσκεται, όπως φαίνεται, το πρόβλημα που είχε ανακύψει στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης καθώς από το υπουργείο Παιδείας διαδίδεται πως ο προισταμενός του Κωνσταντίνος Φουρναράκης θα παραμείνει στη θέση του.
Χθες το βράδυ από το Γραφείο του βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη έγινε γνωστό ότι σύμφωνα με χθεσινή προφορική ενημέρωση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου προς τον κ. Βολουδάκη, «υπεγράφη η ανάκληση της απόσπασης του προϊσταμένου του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, οπότε λύνεται το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας του». Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του κ. Βολουδάκη, ο  υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το ζήτημα της μεταφοράς στη Ρωσία των ρωσικών αρχείων του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης. Στην απάντησή του, ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι τα αρχεία αυτά ανταλλάσσονται με άλλα, διαβεβαιώνει δε ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του αρχείου. Δεν καταθέτει όμως το κείμενο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος - Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι ο Μ. Βολουδάκης είχε υποβάλλει σχετική αίτηση κατάθεσης εγγράφων.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βολουδάκης «θα επανέλθει στο ζήτημα, καθώς δεν έχει ακόμη απαντήσει ο συνερωτώμενος και συναρμόδιος Υπουργός Παιδείας».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΝΙΩΝ
Στο μεταξύ, τη στήριξή τους στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και στον προϊσταμενό του, Κωνσταντίνο Φουρναράκη εξέφρασαν με παρέμβασή τους στον υπουργό Παιδείας ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.
Σε κοινή επιστολή τους προς τον Ανδρέα Λοβέρδο, υπογραμμίζουν ότι “με λύπη” πληροφορήθηκαν ότι «μεταξύ των 22 καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης των οποίων ανακαλείται η απόσπασή τους στα ΓΑΚ συμπεριλαμβάνεται και ο κ. Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Προϊστάμενος του ΓΑΚ‐ Ιστορικού Αρχείου Κρήτης».
Θεωρούν ότι «η απόφαση μετακίνησης του κ. Φουρναράκη δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης».
Οι κ. Βουλγαράκης και Βάμβουκας τονίζουν ότι «ο κ. Φουρναράκης επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο αναγνωρίζεται από τον επιστημονικό κόσμο και ευρύτερα από ολόκληρη την κοινωνία της Κρήτης».
Τόσο ο κ. Βουλγαράκης όσο και ο κ. Βάμβουκας εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι «πρόκειται για μία απόφαση που ελήφθη εκ παραδρομής χωρίς την γνώση της σημασίας που έχει η παραμονή του κ. Φουρναράκη στην σημαντική αυτή θέση» και δηλώνουν ότι είναι «εντελώς αντίθετοι με οποιαδήποτε απομάκρυνση αποσπασμένου εκπαιδευτικού από το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».
Καλούν τον υπουργό Παιδείας να λάβει υπόψη του ότι
«το δεύτερο τη τάξει αρχείο της χώρας μας λειτουργεί με τρεις υπαλλήλους μόνο, τη στιγμή που για να λειτουργήσει σωστά χρειάζονται τουλάχιστον δέκα υπάλληλοι, σύμφωνα με το οργανόγραμμα».
Τονίζουν ότι «η έλλειψη προσωπικού υποβαθμίζει το Αρχείο και το καθιστά ανίκανο να επιτελέσει το σημαντικότατο έργο του. Το μετατρέπει σε μια απλή αποθήκη χαρτώου υλικού».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 26/11/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/lisi-gia-istoriko-archio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου