Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Παρέμβαση Βουλγαράκη και Βάμβουκα για το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης

Παρέμβαση για την εύρυθμη λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και τη διατήρηση στη θέση του, του προϊσταμένου του Κωνσταντίνου Φουρναράκη, έκαναν ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.
Σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, υπογραμμίζουν ότι “με λύπη” πληροφορήθηκαν ότι «μεταξύ των 22 καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης των οποίων ανακαλείται η απόσπασή τους στα ΓΑΚ συμπεριλαμβάνεται και ο κ. Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Προϊστάμενος του ΓΑΚ‐ Ιστορικού Αρχείου Κρήτης».
Θεωρούν ότι «η απόφαση μετακίνησης του κ. Φουρναράκη δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης».
Οι κ. Βουλγαράκης και Βάμβουκας τονίζουν ότι «ο κ. Φουρναράκης επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο αναγνωρίζεται από τον επιστημονικό κόσμο και ευρύτερα από ολόκληρη την κοινωνία της Κρήτης. Αυτή την περίοδο μάλιστα με πρωτοβουλία του κ. Φουρναράκη και με τη συνεργασία των Φορέων του Τόπου μας έχει ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για την αναβάθμιση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και για την εξεύρεση λύσης στο χρονίζον στεγαστικό πρόβλημα του Αρχείου».
Σημειώνου επίσης ότι «το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης είναι ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα περιφερειακά αρχεία της χώρας (ιδρύθηκε το 1920) και η απομάκρυνση ενός επιτυχημένου και κοινά αποδεκτού Προϊσταμένου από αυτό θα είναι τροχοπέδη για την εξέλιξη, ακόμη και την επιβίωσή του».
Τόσο ο κ. Βουλγαράκης όσο και ο κ. Βάμβουκας εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι «πρόκειται για μία απόφαση που ελήφθη εκ παραδρομής χωρίς την γνώση της σημασίας που έχει η παραμονή του κ. Φουρναράκη στην σημαντική αυτή θέση» και δηλώνουν ότι είναι «εντελώς αντίθετοι με οποιαδήποτε απομάκρυνση αποσπασμένου εκπαιδευτικού από το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».
Καλούν τον υπουργό Παιδείας να λάβει υπόψη του ότι
«το δεύτερο τη τάξει αρχείο της χώρας μας λειτουργεί με τρεις υπαλλήλους μόνο, τη στιγμή που για να λειτουργήσει σωστά χρειάζονται τουλάχιστον δέκα υπάλληλοι, σύμφωνα με το οργανόγραμμα. Η έλλειψη προσωπικού υποβαθμίζει το Αρχείο και το καθιστά ανίκανο να επιτελέσει το σημαντικότατο έργο του. Το μετατρέπει, ας μας επιτραπεί η έκφραση, σε μια απλή αποθήκη χαρτώου υλικού».
Καταλήγοντας και απευθυνόμενοι πάντα στον υπουργό Παιδείας εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα ανακαλέσει άμεσα την εν λόγω μετακίνηση η οποία, όπως τον διαβεβαιώνουν, «βρίσκει καθολικά αντίθετη την τοπική κοινωνία».
Link: http://www.haniotika-nea.gr/paremvasi-gia-istoriko-archio-kritis/# 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου