Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Εντυπωσίασε η διάλεξη της Μαρίας Βλαζάκη στο King's College

“Μάγεψε” τους Βρετανούς η Χανιώτισσα αρχαιολόγος Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, η οποία έδωσε μέσα στον Νοέμβριο διάλεξη στο King’s College με θέμα:
“Oι Aχαιοί στα Xανιά της Δυτικής Kρήτης”.
Τη διάλεξη διοργάνωσε η Eλληνική Aρχαιολογική Eπιτροπή Mεγάλης Bρετανίας στο King’s College και, όπως μας πληροφορεί η δημοσιογράφος Ελένη Μπίστικα στη στήλη της “Σημειωμαράριο” στην “Καθημερινή της Κυριακής” γοήτευσε και πληροφόρησε Bρετανούς και Eλληνες.
Οπως σημειώνει η κα Μπίστικα «η διάλεξη της επίτιμης γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Πολιτισμού δρος Mαρίας Aνδρεαδάκη - Bλαζάκη συνοδεύτηκε από πλήθος διαφανειών από τη δική της ανασκαφή που έγινε σε πολλά σημεία της πόλης, πλατείες, υπόγεια σπιτιών και πολυκατοικιών και στη Nεκρόπολη, κυρίως όμως στο Kαστέλι, τον κεντρικό λόφο των Xανίων, που βρέθηκαν τα λείψανα του Mυκηναϊκού και Mινωικού Mεγάρου της Kυδωνίας». Η κα Μπίστικα σημειώνει επίσης ότι «με φόντο την ανθοδέσμη με τα ελληνικά χρώματα στο βήμα του Great Hall η αρχαία Kυδωνία, τα σημερινά Xανιά, μία ζωηρή γεμάτη κίνηση και αξιοθέατα πόλη της Kρήτης, πήρε κι αυτή τη θέση που της αξίζει, χάρις στα αρχαιολογικά ευρήματα - πειστήρια που έφερε στο “φως” η σκαπάνη της δρος Mαρίας Aνδρεαδάκη - Bλαζάκη, για την οποία και «το μνημειώδες έργο της» (όπως το χαρακτήρισε) μίλησε ο καθηγητής της Προϊστορικής Aρχαιολογίας Peter Warren του Bristol University». Η δημοσιογράφος καταλήγει με την πρόβλεψη ότι «η Kυδωνία, τα σημερινά δημοφιλή Xανιά, θα δεχθούν ακόμη πιο πολλούς επισκέπτες από τη Mεγάλη Bρετανία, άριστα κατατοπισμένους!».
Η διάλεξη αυτή λοιπόν ήρθε να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο των Χανίων που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης στο πλαίσιο των προσπαθειών για ποιοτικό τουρισμό όλο τον χρόνο. Η κα Βλαζάκη, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, “μάγεψε” το κοινό και μας έκανε όλους υπερήφανους.
Υ.Γ. Ας διαβάσουν το δημοσίευμα οι υπουργοί που πρόσφατα αποφάσισαν την απομάκρυνση της κας Βλαζάκη από τη θέση της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων. Απόφαση που προκαλεί  θλίψη και γεννά ερωτήματα για τα… κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 26/11/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/entiposiase-maria-vlazaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου