Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Στην Ελλάδα της κρίσης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σηματοδοτεί ίσως την αφετηρία της νέας προεκλογικής περιόδου.
Το πολιτικό κλίμα είναι ήδη τεταμένο.
Τα κόμματα με την τακτική τους εμφανίζονται σαν να κατέχουν το αλάθητο. Σαν να θέλουν να επιβάλλουν στον κόσμο να ταχθεί απαραιτήτως με τη μεριά του ενός ή του άλλου. Λες και δεν υπάρχει το δικαίωμα στη σιωπή.
Η κρίση, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά είναι επίσης βαθιά πολιτική και πολιτισμική, έχει οδηγήσει πολύ κόσμο στα άκρα. Οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζονται από τα μέτρα. Παράλληλα ένα μεγάλο τμήμα της  κοινωνίας σκέφτεται διαφορετικά και ανθρώπινα, όπως φαίνεται μέσα από τα ανταλλακτικά παζάρια, τα κοινωνικά παντοπωλεία και άλλες δράσεις  αλληλεγγύης προς ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Αυτά πρέπει να κρατήσουμε και με αυτά να πορευτούμε - όχι με τη βία, όχι με φωνές ακραίες.
Ας διδαχτούμε από την ιστορία. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει περάσει από εξαιρετικά επικίνδυνες εποχές και καταστάσεις που θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Γιατί η χώρα και η κοινωνία της δεν αντέχει άλλες ήττες, ούτε… εμφυλίους. Αλλά χρειάζεται ενότητα και σύνεση. Κόντρα στον λαικισμό και στην ισοπέδωση.
Οι κυβερνώντες αλλά και οι ευρωπαίοι εταίροι ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι του τόπου και της κοινωνίας. Ας αλλάξουν πολιτικές ώστε να περισσωθεί η κοινωνική συνοχή και ο ευρωπαικός προσανατολισμός της χώρας.
Και οι πολίτες ας απαιτήσουμε περισσότερη δημοκρατία, αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, αποκατάσταση του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής δικαιοσύνης που πάνε για τα καλά να χαθούν στην Ελλάδα της κρίσης.
(Χανιώτικα νέα - 11.12.2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/stin-ellada-tis-krisis-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου