Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Αντιδράσεις ξενοδόχων για την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ διαμονής

Eντείνονται οι αντιδράσεις για την ενδεχόμενη αύξηση του Φ.Π.Α. διαμονής από 6,5% σε 13%, την οποία χαρακτηρίζει «απαράδεκτη και επικίνδυνη» η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων. Σύμφωνα με την Eνωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων, «η συγκεκριμένη αύξηση θα δημιουργήσει μία σειρά αρνητικών παρενεργειών στις επιχειρήσεις, στην οικονομία και στην απασχόληση. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται το μέλλον της χώρας, όταν ο κλάδος, ο οποίος έχει προσφέρει τα μέγιστα κατά την διάρκεια της κρίσης, ως όφειλε, πυροβολείται στα πόδια». Η Ενωση Ξενοδόχων σημειώνει ότι «η ενδεχόμενη αύξηση των εσόδων κατά 300 εκατ. ευρώ μετά τον διπλασιασμό του Φ.Π.Α. σημαίνει απώλεια εσόδων περίπου 3,8 δισ. ευρώ από το Α.Ε.Π. και απώλεια 30 – 40 χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, η νέα αφαίμαξη στις επιχειρήσεις θα δημιουργήσει μία ακόμα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων, ενώ σε αυτές που κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας». Ακόμα, η Ενωση Ξενοδόχων εκφράζει την ελπίδα ότι «η κυβέρνηση και ιδιαίτερα οι βουλευτές του Νομού μας και όλων των τουριστικών περιοχών να μην επιτρέψουν μια τέτοια καταστροφική πολιτική ενάντια στην κοινωνία και την ανάπτυξη της χώρας». Επίσης, η Ενωση προσδοκά, όπως αναφέρει, «στο να σταματήσει η διαφοροποίηση του Φ.Π.Α. ανάλογα με τον προορισμό στην Ελλάδα» και εξηγεί: «Είναι απαράδεκτο ότι ένα ξενοδοχείο στα νησιά του Αιγαίου όπως την Ρόδο, Κω, και Μύκονο πληρώνει σχεδόν 26,0% χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α. από τα Χανιά και την Κρήτη γενικότερα. Η διαφοροποίηση αυτή έχει οδηγήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό και επίσης δρα ανασταλτικά για τουριστικές επενδύσεις στην Κρήτη».
Ο ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ
Σε σχετική δήλωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, Μιχάλης Κριτσωτάκης, υπογραμμίζει ότι «τις τελευταίες μέρες, ο κόσμος του τουρισμού παρακολουθεί ένα πραγματικό «θέατρο του παραλόγου», όσον αφορά τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αύξηση του Φ.Π.Α. στη διαμονή. Η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκει αντίθετο σύσσωμο τον κόσμο του τουρισμού. Από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της συγκυβέρνησης μέχρι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, παρά τις θριαμβολογίες για τις αφίξεις και τα έσοδα, ασφυκτιούν λόγω της φορο-ληστρικής πολιτικής των τελευταίων ετών και του «ανοίγματος της ψαλίδας» απέναντι στους «μεγάλους» του τουρισμού».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 3/12/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/antidraseon-sinechia-8/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου