Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Εθνικές εκλογές 2015: Oσα πρέπει να ξέρετε για την ψηφοφορία

Στον Νομό Χανίων έχουν συσταθεί 298 Τμήματα, στα οποία θα ψηφίσουν οι βασικοί εκλογείς, δηλαδή εκείνοι που είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους κάθε διαμερίσματος, αλλά και οι ειδικοί εκλογείς του άρθρου 27 της νομοθεσίας που αφορά στρατιωτικούς, ναυτικούς, Σώματα Ασφαλείας κ.λπ.
Εχουν επιπλέον συσταθεί δύο ειδικά εκλογικά Τμήματα ετεροδημοτών. Ενα αμιγές κι ένα μικτό τα οποία θα στεγαστούν στο 1ο Λύκειο Νέας Χώρας.
Στο αμιγές εκλογικό Τμήμα θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες που κατοικούν στα Χανιά και προέρχονται από τη βασική εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών και στο μικτό ειδικό εκλογικό Τμήμα θα ψηφίσουν οι εκλογείς που προέρχονται από τις εκλογικές περιφέρειες των Α’ Αθηνών, Β’ Πειραιώς και Α’ Θεσσαλονίκης.
Το άθροισμα των ψηφοφόρων των δύο αυτών ειδικών εκλογικών τμημάτων ετεροδημοτών ανέρχεται σε 323 ψηφοφόρους. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από τα συγκεκριμένα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών θα προσμετρηθεί στις βασικές εκλογικές περιφέρειες απ’ όπου προέρχονται.
Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 αύριο το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα, ενώ υπάρχει δυνατότητα παράτασης επιπλέον 2 ωρών, αν χρειαστεί, να αναπληρωθεί χαμένος χρόνος από κάποια διακοπή της διαδικασίας την οποία θα βεβαιώσει ο δικαστικός αντιπρόσωπος.
Εκλογικό δικαίωμα έχουν οι δημότες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Χανίων μέχρι τις 31/10/2014, έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1996 και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Οι ετεροδημότες, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση στον Δήμο Χανίων μέχρι τις 31/10/2014 μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους. Προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων ως ετεροδημοτών, αποτελεί η εγγραφή σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών προερχομένων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική (άρθρο 116 του ν. 3852/2010 και άρθρο 6 του π.δ. 26/20102).
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο Υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν “κομμένα” δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Κατά την αναγνώριση των εκλογέων είναι πιθανό να διαπιστωθούν για ορισμένους εκλογείς ασυμφωνίες, μεταξύ των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο και αυτών της αστυνομικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει οι εκλογείς να προσκομίσουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, που θα εκδίδεται από το δημοτολόγιο του Δήμου Χανίων (Δημαρχείο Χανίων – ισόγειο ή αντίστοιχα από τα δημοτικά καταστήματα των Δημοτικών Ενοτήτων).
Για την εξυπηρέτηση των Δημοτών του Δήμου Χανίων το Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης της Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων (Δημοτολόγιο) θα λειτουργήσει ως εξής:
• Σήμερα: 7:30π.μ. – 9μ.μ.,
• Αύριο : 7 π.μ. – 7 μ.μ.
Επίσης το Δημαρχιακό Κατάστημα θα παραμείνει ανοιχτό σήμερα 8π.μ. – 9μ.μ. και αύριο από τις 6.30 π.μ. έως το πέρας της εκλογικής διαδικασίας.
ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι τα Γραφεία Διαβατηρίων θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου τους, ως ακολούθως:
· Σήμερα  8 π.μ. – 6 μ.μ.
· Αύριο 7 π.μ. – 7 μ.μ.
Επισημαίνεται ότι το προσωπικό των Γραφείων θα παρέχει τις υπηρεσίες του προς το κοινό, για την παράδοση των διαβατηρίων, που έχουν ήδη εκτυπωθεί και είναι έτοιμα για να τα παραλάβουν οι δικαιούχοι τους, προκειμένου αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με τα Γραφεία Διαβατηρίων, μπορούν οι πολίτες να βρουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.
ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ
Για όσους δεν γνωρίζουν πού ψηφίζουν υπάρχει η σχετική ηλεκτρονική ενημέρωση από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm) αλλά και η τηλεφωνική γραμμή 213-1361500.
Η γραμμή θα λειτουργεί σήμερα από τις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ. και αύριο από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ.
ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΩ
Στις βουλευτικές εκλογές ισχύει ο σταυρός προτίμησης, ο οποίος σηµειώνεται παραπλεύρως του ονόµατος του υποψηφίου. Τα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν σταυρό προτίμησης είναι έγκυρα και η ψήφος πηγαίνει υπέρ του κόμματος. Στον Νομό Χανίων βάζουμε έως και δύο σταυρούς.
(Χανιώτικα νέα - 24.1.2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/osa-prepi-na-xerete-gia-tin-psifoforia/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου