Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Μηνιγγίτιδα και ενημέρωση

Ανήσυχη η τοπική κοινωνία πληροφορείται:
•Για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε παιδιά.
•Για το εμβόλιο που δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ κοστίζει 210 ή 320 ευρώ σε κάθε οικογένεια, ανάλογα την ηλικία του παιδιού.
•Για το τι μέτρα προφύλαξης πρέπει να λάβει.
Το θέμα αναρτήθηκε πρώτα στην ιστοσελίδα των “Χανιώτικων νέων” και η συνέχεια δόθηκε μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας μας. Οχι όμως και από τους φορείς του κράτους που είναι αρμόδιοι για την ενημέρωση όλων μας. Εως χθες το βράδυ:
•Ούτε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Χανίων, ούτε   η Διεύθυνση Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Κρήτης είχαν εκδόσει την παραμικρή ανακοίνωση για το θέμα.
Το πρόσχημά τους; Υποθέτω θα πουν: “Να μη σπείρουμε τον πανικό”. Μα ο πανικός σπείρεται από την κινδυνολογία και τις υπερβολές και όχι από την ενημέρωση. Οχι από την αλήθεια. Και εμείς, εδώ, δεν κινδυνολογούμε. Υπεύθυνα ενημερώνουμε τον αναγνώστη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας, τι περιμένουν;
•Ουδείς δεν βγήκε να σχολιάσει το γεγονός ότι όλοι, ακόμα και οι ασφαλισμένοι στα ταμεία Υγείας (ΕΟΠΥΥ, κ.α.) υποχρεώνονται να πληρώσουν το σύνολο του εμβολίου για το παιδί τους.  Τι θα γίνει με όσους γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν για το εμβόλιο. Τι κάνει ή τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο Υγείας;
Η γνώση -λέγεται- είναι δυναμή. Αυτό ας το γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας οι οποίες πρώτες θα έπρεπε -χωρίς φυσικά υπερβολές και φανφάρες- να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τα περιστατικά μηνιγγίτιδας στα Χανιά.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 21/1/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/miningitida-ke-enimerosi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου