Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Πόλος έλξης πολιτισμός και φύση για τους επισκέπτες του Νομού Χανίων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Πολιτισμός και φύση “μαγεύουν” τους επισκέπτες του Νομού Χανίων.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν σε νέα μεγάλη έρευνα, στους κορυφαίους προορισμούς κατατάσσονται πρώτα το Ελαφονήσι και αμέσως μετά τα Μουσεία!
Για να ακολουθήσουν: Ο Μπάλος, τα Φαλάσαρνα, η Κνωσός, το Φαράγγι της Σαμαριάς, η Σούγια, η Φαιστός και η Απτέρα.
Ταυτόχρονα, η έρευνα αποδεικνύει ότι υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Οι περισσότεροι επισκέπτες εκφράζουν προτίμηση για γαστρονομικό τουρισμό και αυτό τον ρόλο μπορεί να παίξει η παραδοσιακή κρητική διατροφή και ακολουθούν: ο αγροτουρισμούς, ο φυσιολατρικός, ο μοναστηριακός, ο θαλάσσιος και ο ορειβατικός τουρισμούς.
Μερικές ακόμη διαπιστώσεις από την έρευνα είναι:
• Οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν για τη διανυχτέρευσή τους ξενοδοχείο και ακολουθούν τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα – δωμάτια, οι βίλες και η ιδιόκτητη οικία ή το κάμπινγκ.
• Το 89,5% των τουριστών μένει ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες και τη συμπεριφορά της ρεσεψιόν, το 87,2% από την καθαριότητα του ξενοδοχείου (δωμάτια, εστιατόριο κ.ά.), το 82,4% από το κόστος και τις τιμές, το 81,5% έχει αίσθηση ασφάλειας, το 78,7% δηλώνει ικανοποιημένο από την ποιότητα και την ποικιλία του φαγητού, το 73,6% από τις εξωτερικές δραστηριότητες του ξενοδοχείου και το 59,5% από τις εσωτερικές δραστηριότητες του ξενοδοχείου.
• Αβολα νιώθουν οι επισκέπτες για το οδικό δίκτυο και την (προβληματική) οδική σήμανση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ
Οπως σημειώνουν εξάλλου, οι ερευνητές, «ο μέσος τουρίστας που προτιμάει το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό των διακοπών του θεωρεί τις τιμές κανονικές σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, ενώ προτιμά τις οικογενειακές διακοπές. Εκτός από το κλίμα και τη φυσική ομορφιά του τόπου, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν καταλυτικό παράγοντα στην επιλογή του τελικού προορισμού του, η κρητική κουζίνα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην τελική επιλογή του αλλοδαπού τουρίστα. Αντλεί πληροφορίες για τον τόπο διακοπών του από το διαδίκτυο, αλλά και από συγγενείς και φίλους.
Ο αλλοδαπός επισκέπτης αισθάνεται εξαιρετικά ικανοποιημένος από τη φιλική συμπεριφορά των ντόπιων κατοίκων, αλλά και από τις υπηρεσίες που του προσφέρει το ξενοδοχειακό κατάλυμα και κυρίως το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει κατά μέσο όρο σχεδόν 9 ημέρες, ενώ συνεχίζει να νιώθει σχετικά άβολα για την κατάσταση του οδικού δικτύου και την οδική σήμανση. Σχετικά με την αγορά τοπικών προϊόντων, ο αλλοδαπός τουρίστας φαίνεται να προτιμάει περισσότερο το τοπικό κρασί, τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού, αλλά και το ελαιόλαδο. Ο γαστρονομικός τουρισμός καθώς και ο αγροτουρισμός είναι οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού που θα τον ενδιέφεραν περισσότερο. Χρησιμοποιεί τα λεωφορεία, αλλά ενοικιάζει και αυτοκίνητα/μηχανάκια για τις μεταφορές του κατά τη διάρκεια των διακοπών του, επιλέγοντας το Ελαφονήσι ως κορυφαίο προορισμό.
Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας, φαίνεται ότι ο αλλοδαπός ενήλικας τουρίστας ξοδεύει κατά μέσο όρο μία τάξη μεγέθους γύρω στα 300 ευρώ κατά τη διάρκεια των διακοπών του, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος των αεροπορικών του εισιτηρίων, αλλά και του τουριστικού καταλύματός του, ξοδεύοντας τα περισσότερα χρήματά του στις ταβέρνες/καφετέριες.
Σχετικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων και με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων για την περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2014, καταγράφεται αύξηση αφίξεων αλλοδαπών τουριστών κατά 9,83%, φτάνοντας στο ιστορικά υψηλό νούμερο των 938.511 αφίξεων, με το 52% των συνολικών αφίξεων να προέρχεται από τις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία), ποσοστό το οποίο παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, μετά και τη δυναμική εμφάνιση της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, μεταφέροντας κατά 88% μη Σκανδιναβούς επιβάτες.
Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, για την ίδια περίοδο (Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2014), παρατηρούμε ότι υπάρχει μικρότερη αύξηση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών κατά 4,80%, ποσοστό το οποίο μπορεί να είναι πολύ μικρότερο από αυτό του μέσου όρου αυξήσεων της Ελλάδας, που είναι στο 15%, αλλά ταυτόχρονα σημειώνεται ρεκόρ αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου με 2.615.708 αφίξεις. Στο Ηράκλειο, το 62% των συνολικών διεθνών αφίξεων προέρχεται από τη Γερμανία, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία. Από αυτές τις χώρες, αξιοσημείωτη είναι η μείωση των Ρώσων επισκεπτών κατά 13%, συγκριτικά με την περυσινή περίοδο, χάνοντας την πρώτη θέση, που είχαν κατακτήσει για πρώτη φορά πέρυσι. Η πτώση των Ρώσων οφείλεται κυρίως στην επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. στη Ρωσία μετά την εμπλοκή της στο ουκρανικό έδαφος, αλλά και στο γεγονός ότι ρωσικά ταξιδιωτικά πρακτορεία κήρυξαν πτώχευση με αποτέλεσμα να επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις των Ρώσων επισκεπτών. Σχετικά με τις υπόλοιπες εθνικότητες που προτιμούν το αεροδρόμιο Ηρακλείου, σημαντικές είναι οι αυξήσεις των Ελβετών, Πολωνών και Γερμανών, ενώ αντίθετα ανησυχητική είναι η μείωση των Ισραηλινών.
Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι από πλευράς προσέλευσης αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων, παρατηρείται ρεκόρ αφίξεων κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, με έντονες όμως διαφοροποιήσεις όσον αφορά το μίγμα του συνόλου των αλλοδαπών επισκεπτών».
«ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ»
Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι «σε επίπεδο Κρήτης, η διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα κρίνεται άκρως απαραίτητη. Λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική του συγκεκριμένου τομέα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς για την περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής ανταγωνιστικότητας της περιοχής σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών, αλλά και των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Τα δε στοιχεία, όπως είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού καθώς και η συνεχής τάση για αγορά τοπικών αγροτικών προϊόντων από τους αλλοδαπούς τουρίστες, δείχνουν ότι μπορεί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της περιοχής, αποφέροντας ικανοποιητικά έσοδα καθώς και νέες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
Να σημειώσουμε ότι η έρευνα του τουρισμού 2014 στη Δυτική Κρήτη διεξήχθη από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων και του Αερολιμένα Χανίων “Δασκαλογιάννης”.
Η έρευνα, που αποτελείται συνολικά από 228 σελίδες, συγκέντρωσε πρωτογενή στοιχεία από σχεδόν 4.000 έγκυρα ερωτηματολόγια (μεταφρασμένα σε εννέα γλώσσες). Πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης”, στις εξόδους αναχώρησης των αλλοδαπών τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, από 25 ερευνητές του Μ.Α.Ι.Χ., Πολυτεχνείου και Πανεπιστημίου Κρήτης. Επιπλέον, αναφορά γίνεται στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών που έχουν δημοσιευθεί από τις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων και Ηρακλείου, με σκοπό να αξιολογήσει την τουριστική κίνηση (2014) στα Χανιά, αλλά και γενικότερα στην Κρήτη και να τη συγκρίνει με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η έρευνα και ανάλυση συντονίστηκε από το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μ.Α.Ι.Χ., σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Καθ’ όλη την πορεία της έρευνας υπήρξε επικοινωνία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ / Υπεύθυνοι Ερευνας
• Δρ Γ. Μπαουράκης, δ/ντής Μ.Α.Ι.Χ.
• Καθ. Κ. Ζοπουνίδης, ακαδημαϊκός, δ/ντής Εργ. Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και  Ανάλυσης Δεδομένων – Πρόβλεψης  του Πολυτεχνείου Κρήτης, Audencia Nantes School of Management, France
• Π. Δράκος, ΕΔΙΠ, Τμ. Οικονομικών Επιστημών, Παν/μιο Κρήτης.
• Γ. Αγγελάκης, ερευνητής, Τμ. Οικονομίας και Διοίκησης, Μ.Α.Ι.Χ.
• Γ. Μανθούλης, υπ. δρ Πολυτεχνείου Κρήτης – Μ.Α.Ι.Χ.
• Γ. Ατσαλάκης, λέκτορας, Εργ. Ανάλυσης Δεδομένων – Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
• Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Μ.Α.Ι.Χ. και από την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων.
(Χανιώτικα νέα - 25/2/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/polos-elxis-politismos-ke-fisi-simperasmata-megalis-erevnas/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου