Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Με… ελλείψεις σε κανάλια ολοκληρώθηκε η ψηφιακή μετάβαση στα Χανιά

Χωρίς όλα τα κανάλια -και συγκεκριμένα χωρίς τα ξενόγλωσσα- που προβλεπόταν από τον αρχικό σχεδιασμό ολοκληρώθηκε η ψηφιακή μετάβαση στα Χανιά.
Και αυτό γιατί ενώ στον δίαυλο 38 αναμενόταν να ξεκινήσει η μετάδοση των δορυφορικών ξενόγλωσσων καναλιών που αναμεταδίδει η ΝΕΡΙΤ, μεταξύ των οποίων το BBC και το TV-5, έως σήμερα Παρασκευή το απόγευμα κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η δεύτερη πολυπλεξία της ΝΕΡΙΤ, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο επόμενο διάστημα.
Κατά τ’ άλλα η ψηφιακή μετάβαση ολοκληρώθηκε κανονικά με τα τηλεοπτικά κανάλια να εκπέμπουν σε νέες συχνότητες και τους τηλεθεατές να πρέπει να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους για να μπορέσουν να τα δουν.
Με την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης, η ψηφιακή εποχή ήρθε σε Κίσαμο, Παλαιόχωρα και άλλες περιοχές καθώς ενεργοποιήθηκαν τρία Κέντρα Εκπομπής της ενδοχώρας του Νομού (Πλακάλωνα, Κοτσυφθιανά, Βίγλα), τα οποία εκπέμπουν στις ίδιες συχνότητες με το βασικό Κέντρο Εκπομπής της Μαλάξας που καλύπτει τις πόλεις των Χανίων και του Ρεθύμνου και κοντινές περιοχές.
Ωστόσο, λόγω της γεωμορφολογίας του Νομού, σε αρκετά χωριά δεν έχει φτάσει το ψηφιακό σήμα. Για το λόγο αυτό παραμένουν ενεργοί οι τοπικοί αναμεταδότες οι οποίοι σε κάποια στιγμή προβλέπεται να ψηφιοποιηθούν.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Οι οριστικές συχνότητες στα Χανιά, διαμορφώθηκαν ως εξής:
•Δίαυλος 21 ΝΕΡΙΤ – 1ο Mux πανελλαδικής εμβέλειας: ΝΕΡΙΤ, ΝΕΡΙΤ PLUS, Βουλή, ΝΕΡΙΤ HD, ΝEΡΙΤ RADIO (Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Κόσμος).
•Δίαυλος 31 DIGEA Πανελλαδικής εμβέλειας: ALPHA, ANT1, ART, E-TV.
•Δίαυλος 34 DIGEA Πανελλαδικής εμβέλειας: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤV, MEGA, ΣΚΑΙ, STAR.
•Δίαυλος 54 DIGEA Περιφερειακής εμβέλειας: Channel 4U, Creta Channel, Κρήτη TV, Κρήτη TV1, Κύδων, My, Νέα TV, TELEKRHTH, Sitia Tv.
•Στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και ο δίαυλος 38 της ΝΕΡΙΤ με το 2ο Mux πανελλαδικής εμβέλειας και τα κανάλια: Tv 5 Monde Europe, BBC World News, DW, RIK Sat.
Προς το παρόν ο δίαυλος 38 αναμεταδίδει τα προγράμματα της ΝΕΡΙΤ όπως ο δίαυλος 21.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΕΤ-3
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ψηφιακή αναμετάδοση της ΕΤ-3 από τον δίαυλο 45 από τη Μαλάξα.
ΕΝΕΡΓΗ Η ΣΚΛΟΚΑ
Τέλος, να σημειωθεί ότι το Κέντρο Εκπομπής της Σκλόκας παραμένει ενεργό καθώς από αυτό μέχρι και χθες συνεχιζόταν η αναμετάδοση της ΝΕΡΙΤ Plus αναλογικά στον δίαυλο 47 καθώς και η αναμετάδοση των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΝΕΡΙΤ στις συχνότητες 92,9 το Πρώτο Πρόγραμμα, 94,9 το Δεύτερο και 106 στα fm το Τρίτο. Επίσης στη συχνότητα 104 αναμεταδίδεται από τη Σκλόκα και 100,6 από τη Μαλάξα η ΕΡΑ Χανίων.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα web -6/2/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ellipsis-se-kanalia-oloklirothike-psifiaki-metavasi-sta-chania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου