Σάββατο 11 Απριλίου 2015

"Οταν αχνίζουν τα πηγάδια" - Το νέο βιβλίο του Γιώργου Κοκκινάκου

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

“Τούτο μόνο να ξέρεις
ό,τι σώσεις μες στην αστραπή
καθαρό στον αιώνα
θα διαρκέσει”
Οδ. Ελύτης (Αξιον Εστί - Γένεσις)

Ενα βιβλίο “για κάθε τι διαφορετικό”, που οδηγεί τον αναγνώστη σε μέρη όπου κατοικεί το “εμείς”, το: “Οταν αχνίζουν τα πηγάδια” (εκδόσεις “ΠΕΚ-Πυξίδα της Πολης”) του ψυχίατρου Γιώργου Κοκκινάκου, θα παρουσιαστεί την Τρίτη 14 Απριλίου στις 8.30 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Το βιβλίο αποτελεί συλλογή από 83 κείμενα του Γιώργου Κοκκινάκου, από τα οποία τα περισσότερα έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί στον ημερήσιο τοπικό και Αθηναϊκό Τύπο και χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη αφορά κείμενα γύρω από τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση της οποίας υπήρξε από τους πρωτεργάτες. Η δεύτερη περιέχει πολιτικά κείμενα και η τρίτη σκέψεις γύρω από ζητήματα της ίδιας της ύπαρξης, της ανθρώπινης φύσης και του νοήματος της ζωής.
Και στις τρεις ενότητες, ο Γιώργος Κοκκινάκος, με την
καθαρότητα της σκέψης του και την ποιότητα της γραφής του, αναπτύσσει προβληματισμούς και κάνει  τον αναγνώστη “συμμέτοχο” σε έναν κόσμο στον οποίο χωράνε όλοι. Στον “πληθυντικό όπως το σύμπαν”, όπως έλεγε ο Φ. Πεσσόα. Χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Με ευαισθησία και ανθρωπιά. Με μηνύματα θετικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Ο Γιώργος Κοκκινάκος δεν επιδιώκει να δώσει απαντήσεις αλλά θέτει ερωτήματα για το σήμερα και το αύριο αυτού του Κόσμου. Με μια μαγευτική γραφή που “παρασύρει” τον νου σε σκέψεις της ψυχής.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο ίδιος ο Γιώργος Κοκκινάκος και αναφερόμενος στις τρεις ενότητες του  βιβλίου, σημειώνει μεταξύ άλλων:
•Η πρώτη είναι ψυχιατρική. «Περιέχει κείμενα σχετικά με τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την εναλλακτική ψυχιατρική και τη δόμηση του εναλλακτικού ψυχιατρικού κοινοτικού δικτύου που πραγματώθηκε στην Κρήτη - δέκα χρόνια πλέον χωρίς άσυλο, με κοινοτικές δομές που απαντούν σε κάθε ψυχιατρικό αίτημα χωρίς στοιχεία του ασύλου».
•Η δεύτερη ενότητα είναι  πολιτική: «Περιέχει πολιτικά κείμενα εκφράζοντας τον αγώνα αλλά ιδιαίτερα την αγωνία, κυρίως σήμερα που ψηλαφούμε πάνω στα θρυματισμένα όνειρα».
•Η τρίτη ενότητα «αποτελείται κυρίως από κείμενα υπαρξιακά γύρω από την ανθρώπινη φύση, το νόημα, τις ιεραρχήσεις, τα εναγώνια ερωτήματα. Είναι κείμενα που γράφτηκαν, τα περισσότερα, πάνω σε πραγματικά γεγονότα και δεν σκοπεύουν να δώσουν απαντήσεις αλλά θέτουν ερωτήματα».
Οπως σημειώνει, άλλωστε, η “Πυξίδα της Πόλης” είναι κείμενα με τα όποια ο Γιώργος Κοκκινάκος αποδομεί, με εργαλείο τον ανατρεπτικό και αντικομφορμιστικό λόγο του, όχι μόνο ακλόνητες επιστημονικές θεωρίες και θεωρήσεις αλλά και σύγχρονα κοινωνικά και ιδεολογικά δόγματα. Η γλώσσα του «ενοχλητικά» κατηγορηματική, απροφάσιστη και παρρησιαστική απέναντι στο φαρισαϊκό και φενακιστικό παραλήρημα της εποχής μας. Μα πάνω απ’ όλα αισθηματολογική, ποιητική και ιδεαλιστικά πραγματιστική. Μια γλώσσα, μια γραφή, ιδιαίτερης αισθητικής αξίας.
Στην εισαγωγή του βιβλίου  ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Δημήτρης Κακαβελάκης σημειώνει:
«…Το βιβλίο του οραματικού και ριζοσπαστικού «εν Χανίοις» ψυχιάτρου Γιώργου Κοκκινάκου αποτελεί μια σημαντική κατάθεση κειμένων υψηλής συγγραφικής και αισθητικής ποιότητας. Όλα γραμμένα με λόγο πολυεπίπεδης  επιστημονικής ευθύνης, ψυχιατρικής απελευθέρωσης και βαθιάς ανθρωπιστικής ευαισθησίας.
Με τόλμη σκέψης, κρίσης και λειτουργίας ενός εγρηγορούντος πολίτη, τόπου και κόσμου.
Τα κείμενα αυτά αποπνέουν μια αύρα ψυχοπνευματικής συναίσθησης, σε συνδυασμό με την ποιητική υπόσταση που τα συνιστά, όχι μόνο αισθητικά αλλά βαθυνοϊκά και βαθύψυχα…».
Το εξώφυλλο του βιβλίου στηρίζεται σε εικαστική δουλειά τηςδημιουργού Ελένης Μαρινάκη. Την εισαγωγή του βιβλίου υπογράφει ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Δημήτρης Κακαβελάκης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο μαθηματικός Αντώνης Παπαδεράκης, ο ψυχίατρος Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου και η φιλόλογος και επιμελήτρια του βιβλίου, Μαρία Κρέτση. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Λευτέρης Μποτωνάκης.
(Χανιώτικα νέα - Διαδρομές - 11/4/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/otan-achnizoun-ta-pigadia-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου