Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Εκθεση ζωγραφικής στη μνήμη Ηλία Ραυτόπουλου στις Καλύβες

Η 1η «έκθεση ζωγραφικής ΑμεΑ “Ηλίας Ραυτόπουλος” Ζωγράφος με το Στόμα (1958-2014)» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημαρχείου Καλυβών στις 9 και 10 Μαίου από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Την έκθεση οργανώνουν ο Δήμος Αποκορώνου, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Καλυβών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλυβών: “Μανώλης Ραυτόπουλος”.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, , την έκθεση παρουσιάζουν ο Δήμος Αποκορώνου, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Καλυβών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλυβών “Μανώλης Ραυτόπουλος” σε συνεργασία με την εικαστικό Σύλβια Πετσούρα και την Αναστασία Νικολουδάκη (ΕΒΠ), συμμετέχοντας στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Δήμου – Καλοκαίρι 2015. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις Καλύβες, τόπο γέννησης, διαμονής (κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του) και θανάτου του Ραυτόπουλου και θα είναι αφιερωμένο στην μνήμη και το έργο του καλλιτέχνη. Στα πλαίσια του τιμητικού αυτού διημέρου που θα πραγματοποιηθεί στο παλαιό Δημαρχείο Καλυβών, θα παρουσιαστεί στο κοινό ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ηλία Ραυτόπουλου με επιλογή έργων του που έχουν παραμείνει στην Ελλάδα και ομαδική έκθεση μαθητών των ειδικών σχολείων Χανίων, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δύο εικαστικά εργαστήρια για τους μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων του νομού. Στόχος της εκδήλωσης η ευαισθητοποίηση του κοινού, η γεφύρωση όλων των μορφών αναπηρίας και η πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν «δεσμά» παρά μόνο δυνατότητες παίρνοντας ως παράδειγμα τη πορεία και το έργο του Ηλία Ραυτόπουλου.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:
-Σάββατο 9/5:
•6 μ.μ.: Τελετή έναρξης – εγκαίνια εκθέσεων Ηλία Ραυτόπουλου (ισόγειο) και ομαδικής μαθητών ειδικών σχολείων (1ος όροφος).
•7 μ.μ.: Εικαστικό Εργαστήρι.
-Κυριακή 10/5:
•6 μ.μ.: Εικαστικό Εργαστήρι.
•8 μ.μ.: Τελετή λήξης – απονομή επαίνων.
Επιμέλεια Εκθέσεων και Εργαστηρίων: Σύλβια Πετσούρα
Συντονισμός: Αναστασία Νικολουδάκη (ΕΒΠ), Γιώργος Κόκοτας (πρόεδρος καταστηματαρχών Καλυβών), Βαγγελιώ Ραυτοπούλου.
ΖΩΓΡΑΦΙΖΕ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ
Ο Ηλίας Ραυτόπουλος γεννήθηκε το 1958 στις Καλύβες Χανίων.
Το βάπτισμά του στη ζωγραφική έγινε από τον πατέρα του Μανώλη Ραυτόπουλο, ζωγράφο αυτοδίδακτο με πλούσιο ζωγραφικό έργο, πρωτεργάτη και ενεργό μέλος στη πολιτιστική ζωή του τόπου.
Το 1979 ξεκινά τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, όμως το 1981 τις διακόπτει λόγω του ατυχήματος που τον αφήνει τετραπληγικό. Μετά από ένα διάστημα περισυλλογής και ανασυγκρότησης, επανέρχεται το 1985 με νέες πλέον τεχνικές μεθόδους έκφρασης, ζωγραφίζοντας με απαράμιλλη θέληση και πάθος χρησιμοποιώντας μόνο το στόμα του. Γίνεται μέλος του AMFPA (παγκόσμιος οργανισμός ζωγραφικής με το στόμα και το πόδι).
Τα έργα του συνήθως απεικονίζουν τοπία, θρησκευτικά θέματα, σκηνές της καθημερινότητας ή της φαντασίας του, μα η ζωγραφική αναζήτηση στο ταξίδι της έμπνευσης του καλλιτέχνη είναι κυρίως η γυναίκα και ο ερωτισμός που πηγάζει από τη μορφή της.
Έχει παρουσιάσει πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Άφησε ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό με πληθώρα βραβεύσεων και επαίνων, εκατοντάδες ζωγραφικά έργα και σημαντικές συμμετοχές σε εκθέσεις ανά τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του διέμενε και δούλευε στη Στοκχόλμη επισκεπτόμενος συχνά την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/4/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ekthesi-zografikis-sti-mnimi-ilia-raftopoulou-stis-kalives/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου