Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Ανεβαίνουν οι τιμές στα καύσιμα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Αργά, αλλά σταθερά, ανεβαίνουν πάλι οι τιμές πώλησης των καυσίμων στα Χανιά, όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Η αμόλυβδη βενζίνη επωλείτο χθες στα Χανιά κατά μέσο όρο προς 1,60 ευρώ το λίτρο, δηλαδή κατά 20 λεπτά ακριβότερη σε σύγκριση με πριν λίγους μήνες.
Οι τιμές της αμόλυβδης χθες ξεκινούσαν από 1,52 ευρώ και έφτανα το 1,60 – 1,61 ευρώ αναλόγως την εταιρεία και τα πρατήρια. Το χαμηλότερο επίπεδο που είχε πέσει πρόσφατα η τιμή της αμόλυβδης στα Χανιά ήταν 1,337 ευρώ.
«ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ
Ο ΦΟΡΟΣ»
Οι βενζινοπώλες επισημαίνουν ότι οι ανατιμήσεις σχετίζονται με την αύξηση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, αλλά επιδεινώνονται λόγω των φόρων που έχουν επιβληθεί από το κράτος.
Επιπλέον, ισχύει ο Φ.Π.Α. 23% όχι πάνω στην καθαρή τιμή των καυσίμων, αλλά στην τιμή που περιλαμβάνει ήδη άλλους φόρους.
«Φορολογείται ο φόρος», λένε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων Βαγγέλης Κώτσος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η ανατίμηση αυτή οφείλεται στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου. Ομως, θεωρούμε ότι οι αυξήσεις αυτές είναι παραπάνω από αυτές που έπρεπε να είναι».
«ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ»
Στο ερώτημά μας γιατί οι αυξήσεις είναι περισσότερες, ο κ. Κώτσος υπογράμμμισε ότι «δεν μπορούμε να απαντήσουμε εμείς γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά πρέπει να ερωτηθούν τα διυλιστήρια.
Δυστυχώς, υπάρχουν οι τιμές διυλιστηρίου, οι οποίες διαμορφώνονται κατά το δοκούν και όχι απόλυτα με την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου και τις διεθνείς τιμές πετρελαίου».
ΟΙ ΦΟΡΟΙ
Ως προς τους φόρους που έχουν επιβληθεί στα καύσιμα και το πώς επηρεάζουν την τιμή που αφορά τον καταναλωτή, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών τόνισε ότι «οι τιμές δεν μπορούν να πέσουν τόσο πολύ από τη στιγμή που οι φόροι είναι τόσο μεγάλοι.
Δηλαδή, όταν οι φόροι σήμερα είναι κοντά στο 1 ευρώ καταλαβαίνετε ότι όσο κι αν μειωθούν οι τιμές δεν μπορεί να πέσουν πάρα πολύ χαμηλά».
Ο ίδιος εξήγησε ότι «επιπλέον έχουμε τον Φ.Π.Α. 23%. Ειναι αυτό που έχουμε καταγγείλει πάρα πολλές φορές, ότι φορολογείται ο φόρος. Ενώ θα έπρεπε ο Φ.Π.Α. να μπαίνει στην καθαρή τιμή».
Για το αν θα συνεχιστεί η… ανηφόρα των τιμών μετά το Πάσχα, ο κ. Κώτσος δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει καθώς, όπως μας είπε, «αυτή τη στιγμή είναι θολή η κατάσταση. Βλέπουμε τις διακυμάνσεις των τιμών που είναι απότομες και μεγάλες.
Δηλαδή, ανεβαίνουν τη μια οι διεθνείς τιμές πετρελαίου κατά 5% – 6% και την άλλη πέφτουν κατά 4% – 5%. Οπότε δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο για το τι θα συμβεί μετά τις γιορτές».
(Χανιώτικα νέα - 11/4/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/anevenoun-i-times-sta-kafsima/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου