Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ετοιμο για νέες διακρίσεις το αυτοκίνητο υδρογόνου -μηδενικών ρύπων- του Πολυτεχνείου Κρήτης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ετοιμο για νέες επιτυχίες είναι το αυτοκίνητο υδρογόνου -μηδενικών ρύπων- που κατασκευάστηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης!
Πρόκειται για το όχημα της ομάδας TUCer του Πολυτεχνείου Κρήτης (Technical University of Crete Eco Racing) που ήδη έχει ταξιδέψει, για μια ακόμη χρόνια, για τον διαγωνισμό της Shell (Shell Eco Marathon 2015) που θα γίνει την Παρασκευή 22 Μαΐου στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.
Ηδη, φυσικά, βρίσκονται στο Ρότερνταμ και τα μέλη της ομάδας TUCer του Πολυτεχνείου Κρήτης που απαρτίζεται από τον καθηγητή Νίκο Τσουρβελούδη, τον Πολυχρόνη Σπανουδάκη, τον Σάββα Πιπερίδη και τον Ιωάννη Τσινάρη από το τεχνικό προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης και τους φοιτητές Αλέξανδρο Κραχτούδη, Αλέξανδρο Αμαργιαννό, Γιώργο Κουμαρντάκη, Ιωάννη Τζώρτζη, Θεοδόση Καρπούζη, Χρήστο Κούβελη, Σωτήρη Ζορμπά και Αγάπη Δαβράδου.
Οπως μας είπε ο Σάββας Πιπερίδης, το όχημα αναμένεται να περάσει από τον τεχνικό έλεγχο για να ακολουθήσουν οι καθιερωμένες δοκιμές πριν τον αγώνα που ξεκινά αύριο, Παρασκευή 22 Μαΐου.
Το όχημα είναι αναβαθμισμένο με «καινούργια κυψέλη υδρογόνου και ένα πρωτότυπο κιβώτιο ταχυτήτων ηλεκτρονικά ελεγχόμενο».
Οπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της ομάδας, «TUCer είναι η ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης που αναπτύσσει και εξελίσσει οχήματα πόλης χαμηλής κατανάλωσης. To 2008 κατασκευάστηκε το πρώτο όχημα της ομάδας και το 2010 ήταν έτοιμο το τρίτο πρωτότυπο όχημα ER10. Τα οχήματα χρησιμοποιούνται ως πλατφόρμες καινοτομίας για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών, ενώ ταυτόχρονα η ομάδα συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς οικονομίας καυσίμου, ανταγωνιζόμενη Ιδρύματα του εξωτερικού».
To 2011, η ομάδα παρουσίασε το εξελιγμένο μοντέλο Eco Racer με τον κωδικό ER11. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε με ένα εξ ολοκλήρου νέο όχημα (ER12) στον διαγωνισμό Shell Eco Marathon 2012 και κατετάγη 4η στην κατηγορία των οχημάτων πόλης που κινούνται με υδρογόνο. Το ER12 είναι το τρίτο όχημα που κατασκευάστηκε εξολοκλήρου μέσα σε πέντε χρόνια. Το 2013 η ομάδα βρέθηκε ξανά στην 4η θέση της κατανάλωσης, ενώ παράλληλα έφερε δύο ακόμα διακρίσεις -1ο Βραβείο Ενεργειακής Πρόκλησης & Βραβείο του Κοινού. Το 2014 συμμετείχε για έβδομη χρονιά στον διεθνή διαγωνισμό οικονομίας καυσίμου Shell Eco Marathon 2014 (12-19 Μαΐου), όπου κατατάχθηκε 4η στην κατηγορία της.
Η βασική αρχή του διαγωνισμού είναι απλή: η κάλυψη της μέγιστης δυνατής χιλιομετρικής απόστασης στην πίστα, καταναλώνοντας τη μικρότερη δυνατή ποσότητα καυσίμου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία ενσωματώνει αξίες συνυφασμένες με την αειφόρο ανάπτυξη: προστασία του περιβάλλοντος, εξοικονόμηση της ενέργειας και αναγνώριση της ατομικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας».
Στο Youtube έχει ανέβει βίντεο της ομάδας από την άφιξή της στο Ρότερνταμ για τον φετινό διαγωνισμό.
(Χανιώτικα νέα - 21/5/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/aftokinito-midenikon-ripon-apo-to-politechnio-kritis/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου