Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Τα έλεγε…

Η οικονομική κρίση που περνάει τα τελευταία χρόνια η χώρα και η κοινωνία, δεν ήρθε από το… πουθενά. Κάποιοι ήδη από περασμένες δεκαετίες, τα έλεγαν και τα προέβλεπαν. Μόνο που κανείς δεν τους άκουγε.
Προφητικό ήταν ένα  δημοσίευμα του Σαββάτου 1 Ιουνίου 1991 στα “Χανιώτικα νέα”. Το δημοσίευμα έγινε με αφορμή τη συνέντευξη που είχε δώσει μία μέρα πριν, το τότε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μάριος Νικολινάκος, στον ραδιοφωνικό σταθμό: “Ράδιο Παρατηρητής”. Τα λόγια του κ. Νικολινάκου είναι σήμερα τόσο μα τόσο επίκαιρα.
«Η κρίση που περνάει ο τόπος είναι αισθητή και στον πιο απλό πολίτη, ο οποίος και τη νιώθει πιο έντονα στο οικονομικό επίπεδο», έλεγε το 1991 ο κ. Νικολινάκος που ήταν μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και της "Δημοκρατικής Συμπαράταξης”.
Ο τίτλος του δημοσιεύματος στην πρώτη σελίδα των "Χανιώτικων νέων" του Σαββάτου 1 Ιουνίου 1991, ήταν:
«Επικίνδυνα εκφυλιστικά φαινόμενα στην ελληνική κοινωνία».
Ο  κ. Νικολινάκος είχε επισημάνει ανάμεσα σε άλλα:
- Φοβάμαι ότι η κρίση αυτή, δεν είναι μια συνηθισμένη κρίση. Θα έθετα το ερώτημα, κατά πόσο βρισκόμαστε σε μια περίοδο που εμφανίζει εκφυλιστικά φαινόμενα ακόμη και της ίδιας της εθνικής μας υπόστασης, της ίδιας της φυλής μας.
- Η κρίση αυτή δεν έχει σχέση μόνο με τις αιτίες του κάθε χώρου. Είναι μια κρίση γενικότερη και κατά τη γνώμη μου πολιτική. Πάσχει το πολιτικό μας σύστημα και γι’ αυτό πάσχουν όλα τ’ άλλα.
- Βρισκόμαστε στο τέλος μιας πολιτικής εποχής, κάποιων πολιτικών σχημάτων.
- Το καινούργιο που θα υπάρξει μετά το τέλος αυτής της εποχής, σημαίνει ότι τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα δεν αντέχουν να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί.
Κάποιοι, λοιπόν, τα έλεγαν. Αλλά εις ώτα μη ακουόντων…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/5/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ta-elege/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου