Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Δέκα χρόνια Μουσείο Τυπογραφίας

Δέκα χρόνια αφιερωμένα στη μελέτη και την παρουσίαση της τέχνης που άλλαξε τη ροή της ιστορίας συμπληρώνει το Μουσείο Τυπογραφίας και με αφορμή την επέτειο αυτή διοργανώνει έναν κύκλο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο στους χώρους του Μουσείου.
Η μεγάλη εορταστική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, με αφορμή και τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων (18 Μαΐου).
Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
Εγκαίνια της νέας αίθουσας του Μουσείου, με σπάνιες εκδόσεις, γκραβούρες και λιθογραφίες που αποκαλύπτουν γεγονότα και στιγμές από την πολυτάραχη ιστορία των Χανίων.
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μουσείου Τυπογραφίας “Ιστορία της Γραφής και των Γραφικών Τεχνών”, από την ομώνυμη μόνιμη έκθεση του Μουσείου που δημιούργησε ο τυπογράφος – γραφίστας Αντώνης Παπαντωνόπουλος.
Παρουσίαση των βιβλίων “Ιστορία του Χαρτιού” των Μαρίνου Βλέσσα & Μαρίας Μαλακού που περιγράφει τη συναρπαστική διαδρομή του χαρτιού ανά τους αιώνες και “Σούε Τάο” των Li-Ling Hsiao & Μαρίνου Βλέσσα που αφηγείται τη θυελλώδη ζωή της ποιήτριας, εταίρας και χαρτοποιού Σούε Τάο, στην Κίνα περίπου το 800 μ.Χ. (εκδόσεις “Aιώρα”).
Ακόμα, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα φύλλα των επετειακών γραμματοσήμων και οι ειδικοί αναμνηστικοί συλλεκτικοί φιλοτελικοί φάκελοι που δημιουργήθηκαν από τα ΕΛ.ΤΑ., ειδικά για την επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας του μοναδικού στην Ελλάδα Μουσείου Τυπογραφίας.
Την ίδια μέρα, θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση του νέου πωλητηρίου του Μουσείου.
Επίσης, σε λίγες ημέρες θα προκηρυχθεί ο δεύτερος διεθνής διαγωνισμός αφίσας, με θέμα “10 χρόνια Μουσείο Τυπογραφίας”.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 24 ΜΑΪΟΥ
Τέλος, αφιερωμένη στον πολιτισμό θα είναι η Κυριακή 24 Μαΐου, με δύο πολύ ιδιαίτερες παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν στο αμφιθέατρο του Μουσείου.
Στις 11 το πρωί, η Μάρω Θεοδωράκη, θα διαβάσει, συνοδεία πιάνου, ένα δικό της, ανέκδοτο παραμύθι που εκτυλίσσεται στο Μουσείο Τυπογραφίας, το οποίο έγραψε με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή της στο Μουσείο.
Επίσης, η Μάρω Θεοδωράκη, παρέα με τον Σταύρο Ψαρουδάκη, θα τραγουδήσουν στα παιδιά -αλλά και όσους μεγάλους αισθάνονται παιδιά- ένα τραγούδι που έγραψε ειδικά για το Μουσείο!
Στις 9 το βράδυ, μετά από 4 χρόνια επιτυχίας στην Αθήνα, θα παρουσιαστεί για μία μόνο παράσταση, στο αμφιθέατρο του Μουσείο Τυπογραφίας, το θεατρικό “Κόλχαας”, σε μετάφραση, δραματουργική προσαρμογή, σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νίκου Αλεξίου. Μια παράσταση για το δίκαιο, το άδικο, την εκδίκηση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
(Χανιώτικα νέα - 5/5/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/deka-chronia-mousio-tipografias/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου