Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Νέα φάρμακα γενννούν ελπίδες σε καρδιοπαθείς - Επισημάνσεις με αφορμή διεθνές συνέδριο Καρδιολογίας στα Χανιά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ελπίδες σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα δίνουν νέα φάρμακα που αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσουν, αφού η πειραματική εφαρμογή τους ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Μάλιστα, για πρώτη φορά βρίσκεται στα… σκαριά φάρμακο για τη νόσο Νάξος, μία κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια που ενδημεί στην περιοχή της Μεσογείου.
Τα παραπάνω υπογραμμίζουν επιστήμονες με αφορμή το παγκόσμιο συνέδριο για τις εξελίξεις στην καρδιολογία, που θα πραγματοποιηθεί στο Μεγάλο Αρσενάλι, στα Χανιά, από τις 22 έως τις 24 Μαΐου.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η απομάκρυνση από την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και η υιοθέτηση, κατά τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο, δυτικών διατροφικών προτύπων και γρήγορου φαγητού, συντελεί στην εμφάνιση παθήσεων της καρδιάς.
Στο συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων, θα πάρουν μέρος 200 κορυφαίοι επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο.
Οπως εξηγεί ο καρδιολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών Παθήσεων της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρης Αναστασάκης, το θέμα του συνεδρίου είναι “Τα σπάνια νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων”.
Ο λόγος που επιλέχθηκε το θέμα αυτό έχει δύο άξονες. Ο πρώτος είναι ότι η Κομισιόν για την επόμενη πενταετία εγκρίνει προγράμματα σε αυτόν τον τομέα της ιατρικής καθώς βγαίνουν συνεχώς νέες θεραπείες. Ο δεύτερος άξονας αφορά το γεγονός ότι στην Ελλάδα είναι έντονη η ανάπτυξη νοσημάτων που έχουν “ρίζα” στις “κλειστές” κοινότητες νησιών και σε εποχές που τελούνταν γάμοι μεταξύ ατόμων που είχαν κάποια συγγένεια.
Ο κ. Αναστασάκης αναφέρεται χαρακτηριστικά στη νόσο “Νάξος” που αποτελεί μια μορφή βαριάς καρδιοπάθειας και εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κλειστές κοινότητες νησιών στις Κυκλάδες. Τη μυοκαρδιοπάθεια αυτή εντόπισε, περιέγραψε και αποκωδικοποίησε ο καρδιολόγος Νίκος Πρωτονοτάριος, ανοίγοντας νέους δρόμους στην καρδιολογία.
Τον Νίκο Πρωτονοτάριο, ο οποίος έφυγε το 2014 από τη ζωή, θα τιμήσει το συνέδριο. Επίσης, θα δοθεί από την ερευνήτρια του Harvard Αγγελική Ασημάκη επίσημη ανακοίνωση για την κυκλοφορία ενός καινούργιου φαρμάκου θεραπείας της νόσου για το οποίο τα θεμέλια έθεσε ο συγκεκριμένος επιστήμονας με την έρευνά του.
Οπως μας λέει ο Αρης Αναστασάκης, η δουλειά του Πρωτονοτάριου και των συνεργατών του αποτέλεσε τη βάση για επιστημονικές ανακαλύψεις που θα εφαρμοστούν για την πλήρη θεραπεία ασθενών με αρρυθμίες.
ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Στο μεταξύ, πρώτη αιτία θανάτου στους νέους με καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ
Βασικό καρδιαγγειακό νόσημα παραμένει το έμφραγμα για το οποίο δεν ευθύνεται μόνο το άγχος, αλλά και η διατροφή. Θεωρείται πως η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες και στον τρόπο ζωής μας παίζει ρόλο στην εμφάνιση εμφράγματος. Γι’ αυτό και ο κ. Αναστασάκης τονίζει την ανάγκη η μεσογειακή διατροφή να διατηρηθεί σαν πρότυπο και για τις επόμενες γενιές.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνει από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία εκπαίδευση εθελοντών των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Χανίων για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.
Οπως εξηγεί ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί μετά από ανταπόκριση του προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανου Φούσα σε σχετικό αίτημά του.
«ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ»
Τόσο ο κ. Αναστασάκης όσο και ο κ. Βάμβουκας υπογραμμίζουν ότι τα Χανιά πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσουν δυνατό προορισμό για διοργάνωση συνεδρίων υψηλού επιστημονικού επιπέδου και πολιτισμικού περιεχομένου.
Μάλιστα, ο κ. Αναστασάκης αναφέρεται στον στόχο τα Χανιά να αποτελέσουν τακτικό προορισμό στον χάρτη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, όπως είναι η Νίκαια της Γαλλίας και η Βαρκελώνη.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο στο Μεγάλο Αρσενάλι, που θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, αναμένεται να πάρουν μέρος 200 επιστήμονες από την Αγγλία, τη Δανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ισραήλ, τις Η.Π.Α., τη Σερβία και την Ελλάδα.
Εκπαίδευση και για τους πολίτες
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, «το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου με πρόεδρο την κα Ορφανουδάκη καθώς και του Δήμου Χανίων και του δημάρχου κ. Βάμβουκα, που δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και πρόληψης υγείας. Οι κληρονομικές καρδιακές παθήσεις συμβάλλουν σημαντικά στην καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα. Προκαλούνται από γονιδιακές αλλαγές, κληρονομούνται και μεταβιβάζονται μέσα στις οικογένειες και εμφανίζονται συνήθως σε νεαρές ηλικίες, όπου οι υπόλοιπες καρδιαγγειακές παθήσεις είναι σπάνιες. Ενα σημαντικό ποσοστό, γενικότερα, των καρδιαγγειακών παθήσεων προκαλείται από σπάνιες καρδιαγγειακές διαταραχές, που γενικά μπορούν να θεωρηθούν σοβαρότερες και από πολλά είδη καρκίνων.
Βασικός στόχος του Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι να παρουσιάσει τις τρέχουσες εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία των σπάνιων καρδιαγγειακών διαταραχών και να ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Κοινότητα να συμπεριλάβει τον επιστημονικό αυτό τομέα στο πρόγραμμα κατάρτισης για νέους καρδιολόγους. Το συνέδριο, συνολικά, στοχεύει να συμβάλει στη βελτίωση της κατάρτισης των καρδιολόγων στον τομέα των σπάνιων και κληρονομικών καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Παράλληλα με το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου και στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΚΕ σε όλη την Ελλάδα για τη μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας και την πρόληψη υγείας, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλήρη εκπαίδευση στη Βασική Υποστήριξη Ζωής και τη χρήση Εξωτερικού Απινιδιστή (σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης) και θα τους δοθεί Πιστοποιητικό Παρακολούθησης (Παρασκευή 22 Μαΐου, ώρες 12 μ. – 4 μ.μ.).
Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες από μέλη τόσο του Δ.Σ. όσο και ευρύτερα της ΕΚΕ για τους πολίτες (Παρασκευή 22 Μαΐου, ώρες 6.30 – 8 μ.μ.) σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και την πρόληψη από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι ομιλίες αφορούν κρίσιμα θέματα υγείας όπως: “Αιφνίδιος Θάνατος στους Νέους” (με ομιλητή τον κ. Α. Αναστασάκη, ο οποίος είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου), “Κάπνισμα” (με ομιλητή το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΕ, κ. Ευ. Μάτσακα), “Αρτηριακή Υπέρταση” (με ομιλήτρια την κα Μ. Μαρκέτου), “Μεταβολικό Σύνδρομο” (με ομιλητή το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΕ κ. Στ. Χαντανή), ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο “Πώς να αποφύγουμε το Οξύ Εμφραγμα του Μυοκαρδίου”».
(Χανιώτικα νέα - 19/5/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/elpides-se-asthenis-me-kardiangiakes-pathisis/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου