Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Είδες η ΔΕΗ;

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης που μισθοί και συντάξεις έχουν μειωθεί και η πλειονότητα των Ελλήνων δυσκολεύονται ακόμη και να επιβιώσουν, θα περίμενε κανείς να μειωθούν αναλόγως οι τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης αλλά και σε δημόσια αγαθά. Ενα από αυτά είναι ή μάλλον θα έπρεπε να είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Μόνο που τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν ανέβει στα ύψη, προκαλώντας πονοκέφαλο στους καταναλωτές. Ας δούμε για παράδειγμα έναν πρόσφατο λογαριασμό όπου ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει 346 ευρώ! Σύμφωνα με την ανάλυση του ρεύματος, η πραγματική αξία του ρεύματος που έχει καταναλώσει ο πολίτης είναι 188,92 ευρώ! Μέχρι, όμως, τα 346 ευρώ υπάρχει τεράστια… απόσταση! Πολλά λεφτά που βγαίνουν δύσκολα. Γιατί όμως υπάρχει αυτή η διαφορά; Γιατί υπάρχουν οι λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που είναι ύψους 139,55 ευρώ. Η ανάλυση εξηγεί ότι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις αφορούν: Το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Η/Ε 11,57 ευρώ, το Ελληνικό Σύστημα Διανομής Η/Ε 43,87 ευρώ, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 31,10 ευρώ, το ειδκό τέλος μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων που με βάση τις κιλοβατόρες έχει κόστος 52, 10 ευρώ.
Επιπλέον, υπάρχουν φυσικά οι χρεώσεις για τον Δήμο και τη ΝΕΡΙΤ!
Πως, λοιπόν, να μην αγανακτήσουν πολίτες αλλά και βουλευτές όταν οι λογαριασμοί “φουσκώνουν” με τόσες χρεώσεις που έχουν επιβληθεί.
Και γιατί αλήθεια να υπάρχουν τόσες “ρυθμιζόμενες χρεώσεις”; Ποιος, ποιοι και γιατί τις αποφάσισαν σε βάρος των καταναλωτών;
Ετσι, για μια ακόμη φορά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν νέα παρέμβαση με ερώτηση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη, για το ζήτημα της αδυναμίας κάλυψης των οφειλών στη ΔΕΗ από υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ αυτών και η βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη-στην ερώτηση που συνυπογράφουν, επισημαίνουν το φαινόμενο ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα, όπως και για το ζήτημα των -μεθοδευμένων όπως χαρακτηρίστηκαν- αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, έχει ήδη προχωρήσει σε επεξεργασίες ο κ. Λαφαζάνης και τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις – πρωτοβουλίες.
Μεχρι τώρα, πάντως, το παλιό διαφημιστικό σλόγκαν: “Είδες η ΔΕΗ”; έχει γίνει εφιάλτης για τους πολίτες. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να ρυθμιστούν οι οφειλές των καταλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν αλλά επιπλέον να μειωθούν τα τιμολόγια και οι χρεώσεις της ΔΕΗ σε λογικά επίπεδα. Διαφορετικά, σε λίγο καιρό κανείς δεν θα μπορεί να τα πληρώσει.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 29/5/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ides-i-dei/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου