Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Τελευταίο αντίο στον Θέμη Μπανούση

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το τελευταίο αντίο σε έναν σπάνιο άνθρωπο που «αξίωσε τη ζωή και απαξίωσε τον θάνατο», στον εκδότη Θέμη Μπανούση, είπαν χθες συγγενείς και φίλοι στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά στα Χανιά.
Ηταν εκεί άνθρωποι κάθε ηλικίας που έτυχε να γνωρίσουν και να συναναστραφούν τον Θέμη Μπανούση, ο οποίος κατοικούσε στα Χανιά τα τελευταία 30 χρόνια με τη σύζυγό του Σοφία Μπαρμπέρη.
Ο ίδιος ήταν συνιδρυτής του εκδοτικού οίκου “Εξάντας” μαζί με τη Μάγδα Κοτζιά και τον Βασίλη και τη Δώρα Καλλιπολίτη.
“Εξάντας” είχε ονομάσει και το βιβλιοπωλείο που είχε δημιουργήσει στην παλιά πόλη των Χανίων καθώς το πάθος του για τις εκδόσεις δεν είχε σταματήσει ποτέ.
Ανθρωπος σπάνιος, ελεύθερο πνεύμα και μποέμ, “κέρδιζε” όποιον τον γνώριζε καθώς είχε αγαπήσει τη ζωή και την ελευθερία όσο λίγοι.
Τώρα από τις γειτονιές του ουρανού θα συνεχίζει το ταξίδι του σε μορφές, απολαύσεις και γράμματα.
Η αντιδήμαρχος Χανίων Βαρβάρα Περράκη σε αποχαιρετιστήριο μήνυμα που εκφώνησε εκ μέρους του Δήμου Χανίων στην κηδεία, τόνισε:
«Νομίζω ότι ο Θέμης “πέθανε τον θάνατο” και τον κορόιδεψε. Γιατί ήξερε να καταγράφει, να ζει και να εκδίδει την ίδια τη ζωή μέσα από την τέχνη που διέσωσε και διέδωσε με το υψηλό κριτήριό του. Εζησε μια χρήσιμη ζωή, ζουμερή και επαρκή κι αυτό σημαίνει πολλά και είναι σπάνιο πια. Φεύγει παράξενα νικητής γιατί αξίωσε τη ζωή και απαξίωσε τον θάνατο. Τώρα μόνο από ψηλά. Καλό ταξίδι Θέμη. Σοφία σ’ αγαπώ».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος Θέμη Μπανούση, μιας από τις σημαντικότερες μορφές του εκδοτικού χώρου στην Ελλάδα:
«Ο εκλιπών πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού, ενώ υπηρέτησε τα ιδανικά της Δημοκρατίας, με την αγωνιστική του δράση την περίοδο της επταετίας να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα υπεύθυνου πολίτη και ακέραιου ανθρώπου».
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο Θέμης Μπανούσης είχε από το 1967, μαζί με τον Γιώργο Βότση και τον Μίκη Θεοδωράκη, αγωνιστεί κατά της δικτατορίας.
(Χανιώτικα νέα - 9/6/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/telefteo-antio-ston-themi-banousi/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου