Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Ζητούμενα...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια η Ελλάδα γνώριζε μέρες δόξας. Ηταν η εποχή του Χρηματιστηρίου. Οι μετοχές είχαν φτάσει στα ύψη και οι περισσότεροι Ελληνες έγιναν… επενδυτές. Κάποιοι κέρδισαν. Πολλοί όμως έχασαν όταν η φούσκα ξεφούσκωσε.
Εκείνη την εποχή ακούγαμε συχνά από πολιτικούς να μιλάνε για την ισχυρή Ελλάδα μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια για να αποδειχτεί πως η Ελλάδα ήταν ανίσχυρη μέσα σε μια ισχυρή Ευρώπη. Αν η Ευρώπη ήταν πραγματικά ενωμένη, ίσως η Ελλάδα να ήταν σήμερα σε καλύτερη μοίρα.
Η μοίρα, ωστόσο, τα έφερε έτσι που κόμματα με τα οποία ταυτίστηκε η μεταπολιτευτική εποχή, κατέρρευσαν. Αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση και τα σκληρά μέτρα λιτότητας, μάλλον το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ακόμα, εδώ.
Η τρόικα “έφαγε”, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ και εσχάτως ακόμα και τη ΝΔ, ενώ με τους όρους των δανείων που έχει επιβάλει, έφερε φτώχεια σε μεγάλα στρώματα της κοινωνίας.
Ετσι, αναδείχτηκε πρώτη και ισχυρή δύναμη ο  ΣΥΡΙΖΑ  μέσα από έναν αντιμνημονιακό λόγο και υποσχέσεις - υποθέσεις του στιλ ότι οι αγορές θα χορέψουν πεντοζάλη στους ρυθμούς της Ελλάδας. Η ισχυρή, ωστόσο, συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. αποδείχτηκε αδύναμη μπροστά στους δανειστές καθώς αναγκάστηκε να συμφωνήσει σε επώδυνα μέτρα, μετατρέποντας ακόμα και το δημοψήφισμα σε… παρωδία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν εμφανώς αγχωμένος με το δημοψήφισμα και τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, κατέληξαν άδοξα, έτσι όπως ούτε ο ίδιος δεν περίμενε.
Τα ερωτήματα που γεννιούνται για την κυβέρνηση είναι:
• Τι διαπραγμάτευση έκανε επί πέντε μήνες; Πάνω σε ποια βάση; Και με ποια ανταλλάγματα; Εκτός κι αν τελικά δεν υπήρχε καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση.
• Τι σχέδιο Β υπήρχε, αν υπήρχε; Γιατί άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος. Ας πει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός τι πραγματικά συμβαίνει.
• Τι μέτρα θα πάρει για να προστατέψει μισθωτούς και συνταξιούχους, νέους και ανέργους, από τη μνημονιακή λαίλαπα;
• Τι μέτρα θα λάβει για να περισώσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα η οποία δίνει θέσεις εργασίας σε χιλιάδες νέους ανά τη χώρα;
• Πότε, επιτέλους, προβλέπεται να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια και να μπει στον δρόμο της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης;
• Τι θα κάνει για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που μας έφεραν στη σημερινή τραγική κατάσταση;
Οσο για τους πολιτικούς που, από την άλλη μεριά, διαμαρτύρονται για τη συμφωνία: Εκείνοι τι θα έκαναν αν ήταν στη θέση του πρωθυπουργού και αν τους έκλειναν την κάνουλα οι δανειστές; Πού και πώς θα έβρισκαν χρήματα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τους Ελληνες με σύνθημα: “Η ελπίδα έρχεται”.
Μέχρι τώρα, ωστόσο, παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές. Αυτή τη στιγμή, η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της Ελλάδας παραμένουν ζητούμενα.
Οπως και η ελπίδα… για ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας μέσα σε μια άλλη Ευρώπη.
(Χανιώτικα νέα - 22/7/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/zitoumena-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου