Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Μετά τη συμφωνία...

Ο κύβος ερρίφθη. Η συμφωνία πέρασε με τη ψήφο των περισσότερων βουλευτών. Με 229 ναι, 64 όχι και 6 παρών. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 32 ψήφισαν όχι και 6 "παρών".
Η συμφωνία είναι, όπως έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, προϊόν εκβιασμού των δανειστών προς την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι φανερό ότι έκανε σκληρή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για να σώσει ό,τι σώζεται. Στην Βουλή τα ξημερώματα της Πέμπτης έκανε μάλιστα, αυτοκριτική ενώ έθεσε όλους προ των ευθυνών τους.
«Εάν θεωρείτε ότι ο εκβιασμός της χώρας είναι υπαρκτός, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος αυτής της ευθύνης», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές.
Ισως η Ελλάδα να μην είχε -στην παρούσα φάση- άλλη επιλογή. Ωστόσο, το άμεσο μέλλον διαφαίνεται δυσοίωνο. Το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και τερματισμό της λιτότητας παραμένει επίκαιρο. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα νέα μέτρα είναι αναμενόμενες.
Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια δύσκολη περίοδο. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει καλές προθέσεις. Κι αν τώρα δεν τα κατάφερε, έχει την ευκαιρία σε βάθος χρόνου να αποδείξει ότι μπορεί να βελτιώσει την κοινωνική κατάσταση στη χώρα. Για να μην ματαιώσει την ελπίδα των Ελλήνων που με τη ψήφο τους τον οδήγησαν στην καρέκλα της εξουσίας και το "αριστερό όραμα" για μια διαφορετική, πιο δίκαιη πολιτική.
Οσο για την Ευρώπη, θα αλλάξει μόνον αν αλλάξουν οι πολιτικές δυνάμεις που θα την ηγεμονεύουν. Αν ανέλθουν δυνάμεις που θα βάζουν τον άνθρωπο πάνω από τον χρήμα.
Και όσο για εμάς, ας μη χάσουμε την ανθρωπιά μας. Ας κάνουμε βήματα στο "εμείς" ώστε μαζί να οδηγηθούμε -όσο κι αν φαίνεται τρομερά δύσκολο- σε ένα καλύτερο μέλλον... Με σύνθεση απόψεων, δημοκρατία, δικαιοσύνη και αγάπη.
Γ. ΛΥΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου