Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

"Απέραντο φρενοκομείο"

Οταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε, το 1989 ότι «η χώρα μετεβλήθη σε ένα απέραντο φρενοκομείο», αμφιβάλλω αν θα μπορούσε να φανταστεί τη σημερινή κατάσταση η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
• Μια κυβέρνηση η οποία βασίζεται στις ψήφους της αντιπολίτευσης για να περάσει τα νομοσχέδια που θα επιτρέψουν τη συνέχιση του δανεισμού της χώρας και έχει ως σήμερα υπουργούς που ανοιχτά βρίσκονται σε ρήξη με την πολιτική της ηγεσίας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση μάλλον θα κατήγγειλε το “νέο μνημόνιο”.
• Μια αντιπολίτευση η οποία αντί να αναλογιστεί -και αναφέρομαι στα κόμματα που πέρασαν από τη θέση της εξουσίας- τις δικές της, διαχρονικά, ευθύνες για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, περιορίζεται στις κλασικές αντιπολιτευτικές κορώνες, λες και για όλα τα δεινά να φταίει η τωρινή πεντάμηνη διακυβέρνηση της χώρας.
• Μια Γερμανία (σε επίπεδο ηγεσίας βεβαίως) που νομίζει ότι η Ευρώπη ανήκει μόνον  σε αυτήν και τους δορυφόρους της. Σαν να ονειρεύεται τις Γερμανικές Πολιτείες Ευρώπης. Σαν να προσπαθεί με όπλο την οικονομία, να διαλύσει χώρες και λαούς. Κάτι που οι ίδιες οι χώρες της Ε.Ε. οφείλουν να αποτρέψουν.
Τι, όμως, απαιτεί η κοινωνία; Πέραν από κόμματα και ιδεοληψίες; Αξιοπρεπής ζωή. Αυτή που πάει να χαθεί στα χρόνια της σκληρής λιτότητας. Και για να επιστρέψει αυτή η αξιοπρεπής ζωή, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, πρέπει να επανέλθει η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα και την κοινωνία.
Να αντιμετωπιστεί η ανεργία και η φτώχεια.  Στην Ελλάδα του 2015 παραμένουν επίκαιρα τα αιτήματα για περισσότερη Δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.  Και αυτό είναι υπόθεση όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και δική μας, που, πέραν από τον όποιο θυμό, πρέπει να κάνουμε κριτική και αυτοκριτική και να είμαστε μαζί στις δυσκολίες. Αντί για τείχη που χωρίζουν, να υψώσουμε γέφυρες επικοινωνίας. Γιατί, όπως έλεγε και ένας μεγάλος δάσκαλος της δημοσιογραφίας, ο Σ. Φυντανίδης, «το δόγμα διχάζει, η αμφιβολία ενώνει».  Οσο για την Ευρώπη και τη νομισματική της Ενωση, ας μην τρέφουμε πια αυταπάτες. Θα αλλάξει προς το καλύτερο για τους λαούς της, μόνον αν και εφόσον αλλάξουν -προς το δημοκρατικότερο- οι πολιτικές δυνάμεις που θα την ηγεμονεύουν…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 16/7/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/aperanto-frenokomio/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου