Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ούτε λεπτό για χάσιμο

«Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός»
Μ. Χατζιδάκις

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας. Και η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και την ελληνική κυβέρνηση.
Που καλείται να παρουσιάσει δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις για να λάβει χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χθες, για μια ακόμη φορά, έναν συναισθηματικό  λόγο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που άγγιζε τα προβλήματα της κοινωνίας. Οι εταίροι, από την άλλη, περιμένουν να δουν σχέδιο και να ακούσουν… αριθμητική.
Τώρα, η κυβέρνηση μοιάζει παγιδευμένη σε δικές της ενέργειες. Ακόμα και το δημοψήφισμα, με το ηχηρό “όχι” του ελληνικού λαού, μπορεί να λειτουργήσει σαν παγίδα για την ίδια. Γιατί, ο λαός απέρριψε, όπως ήταν φυσικό, ένα νέο μνημόνιο.
Μόνο που τώρα, η ελληνική κυβέρνηση, έχει ελάχιστη προθεσμία για να παρουσιάσει ένα δικό της μνημόνιο που να πληροί τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων ή να επιλέξει τον δρόμο της δραχμής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα και την κοινωνία.
Ο λαός, ωστόσο, δεν ψήφισε για δραχμή. Ψήφισε για καλύτερη συμφωνία εντός του ευρώ, όπως διαβεβαίωνε η κυβέρνηση τον κόσμο.
Μια γαλλική παροιμία λέει ότι «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις».
Η Ελλάδα πρέπει να βγει δυνατή από τη μάχη με τους δανειστές. Και όχι να οδηγηθεί στην κόλαση.
Ο ελληνικός λαός έχει “ματώσει” κατά τα χρόνια της λιτότητας. Δεν πρέπει να “ματώσει” περισσότερο.
Η ευθύνη, τόσο των εταίρων όσο και της κυβέρνησης και των κομμάτων είναι μεγάλη. Η εθνική συνεννόηση είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο.
Υ.Γ.: Δικαιολογημένα ασκήθηκε κριτική σε ιδιωτικά κανάλια που υπερθεμάτισαν πριν το δημοψήφισμα υπέρ της μίας πλευράς, αυτής του “Ναι”. Χθες, όμως, λίγο μετά τις 11:30 το πρωί, που ολοκληρώθηκε η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και πήρε το λόγο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, όταν ο Βέμπερ άρχισε την επίθεση… στον κ. Τσίπρα, η ΕΡΤ, όπως διαπιστώσαμε όσοι την παρακολουθούσαμε, διέκοψε -για λίγο- τη ζωντανή αναμετάδοση της συνεδρίασης. Κάποιες νοοτροπίες του παρελθόντος παραμένουν αναλλοίωτες.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 9/7/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/oute-lepto-gia-chasimo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου