Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

“112” και Πυροσβεστική έσωσαν Νορβηγούς στα Λευκά Ορη

Σωτήρια αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά η χρήση του ευρωπαικού τηλεφωνικού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 από αγνοούμενους στα Λευκά Ορη.
Πρόκειται για δύο Νορβηγούς, 31 και 35 ετών, οι οποίοι διασώθηκαν από
την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων και εθελοντές.
Οι Νορβηγοί επιχείρησαν να κάνουν πεζοπορία στο Οροπέδιο του Ομαλού και να πάνε προς Πάχνες αλλά έχασαν το δρόμο τους.
Είχαν μαζί τους κινητό τηλέφωνο και GPS. Με το κινητό κάλεσαν τον αριθμό 112 διά του οποίου ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία έσπευσε.
Οπως μας είπε ο συνταξιούχος πυροσβέστης, εθελοντής και μέλος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αποκορώνου,  Γιώργος Σμπυράκης με τη βοήθεια των δικτύων της κινητής τηλεφωνίας και του GPS, βρέθηκε το στίγμα του GPS (η γεωγραφική θέση τους) και έτσι εντοπίστηκαν οι Νορβηγοί κοντά στα όρια του φαραγγιού του Καλόκαμπου και της τοποθεσίας Λαγουδολίβαδα.
Μετά από πορεία, όλη τη νύχτα στα βουνά, στις 5.30 σήμερα Πέμπτη το πρωί έφτασαν στο σημείο που ήταν τα αυτοκίνητα και τον έναν που ήταν εξαντλημένος τον παρέλαβε ασθενοφόρο για μεταφορά στο Νοσοκομείο.
Ο κ. Σμπυράκης τονίζει τη σημασία οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες που πάνε για πεζοπορία στα βουνά να έχουν πάντα κινητό αλλά και συσκευή GPS και σε περίπτωση ανάγκης αν το κινητό τηλέφωνο δεν έχει σήμα, να χρησιμοποιούν τον αριθμό 112 που μέσω δορυφόρου συνδέεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 27/8/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/112-ke-pirosvestiki-esosan-norvigous-sta-lefka-ori/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου