Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

374 κενά σε εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στον Νομό Χανίων

Σε 374 ανέρχονται τα κενά σε εκπαιδευτικούς στον Νομό Χανίων. Αυτό επισημαίνει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών σε ανακοίνωσή του, επικαλούμενος στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, «μόλις λίγες μέρες μας χωρίζουν από το άνοιγμα των σχολείων και καμία προετοιμασία δεν έχει γίνει από την πολιτική ηγεσία για την έναρξη του σχολικού έτους. Οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται στα σχολεία την 1η του Σεπτέμβρη και οι μαθητές στις 11, σε πολλά σχολεία όμως κινδυνεύουν να μη βρουν κανένα να τους υποδεχτεί. Οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκαν μόλις χτες με τη γνωστή από χρόνια καθυστέρηση».
Επίσης, ο Σύλλογος σημειώνει ότι «οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν έχουν καν ξεκινήσει, αφού ούτε οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν δρομολογηθεί , ούτε οι πίνακες κατάταξης των αναπληρωτών έχουν ανακοινωθεί, ούτε οι αναγκαίες πιστώσεις έχουν εξασφαλιστεί. Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι πρέπει οι υποψήφιοι αναπληρωτές να επικαιροποιήσουν την αίτησή τους, μετά την δημοσίευση σε ΦΕΚ της εγκυκλίου πρόσληψης, ακόμα κι αν δεν επιθυμούν να κάνουν τροποποιήσεις. Αυτό σημαίνει νέα καθυστέρηση».
Σύμφωνα με το Υπουργείο «υπάρχουν μόλις 12.000 μέσω ΕΣΠΑ που εκτός του ότι δεν επαρκούν, δεν μπορούν να τοποθετηθούν στην πρωινή ζώνη του σχολείου και αναζητούνται 3.000 έως 5.000 χιλιάδες από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Ακόμα, ο Σύλλογος Δασκάλων επισημαίνει ότι «στο νομό Χανίων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ Χανίων υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις χρειάζονται σχεδόν 400 εκπαιδευτικοί για να λειτουργήσουν τα σχολεία τουλάχιστον όπως πέρσι, με επάρκεια δηλαδή και όχι με πληρότητα, ενώ σε όλη τη χώρα λείπουν 25.000 εκπαιδευτικοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κενών είναι οργανικά κενά και όχι λειτουργικά, δηλαδή κενά που έχουν δημιουργηθεί από την έλλειψη μόνιμων διορισμών τα τελευταία 5 χρόνια και όχι από αποσπάσεις ή άδειες του εκπαιδευτικού προσωπικού (λοχείας-ανατροφής κτλ) αφού η μείωση των εκπαιδευτικών από το 2010 φτάνει τους 10.539 ( 15%) στην ΠΕ ενώ το ¼ των αναγκών καλύπτεται από αναπληρωτές. Η πολιτική των μνημονίων που συνεχίζεται , έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα που πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας και οδηγεί στη διάλυση τη Δημόσια Εκπαίδευση. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των πλεονασματικών προϋπολογισμών και της δημοσιονομικής σταθερότητας και οι πολιτικές επιλογές όλων των τελευταίων κυβερνήσεων».
ΤΑ ΚΕΝΑ
Σε ό,τι αφορά τα κενά στο ν. Χανίων με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης ΠΕ Χανίων, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών τονίζει ότι απαιτούνται: 104 δάσκαλοι, 53 νηπιαγωγοί, 92 δάσκαλοι ειδικής αγωγής, 13 νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής, 33 αγγλικών, 3 γερμανικών, 5 γαλλικών, 15 καλλιτεχνικών, 12 Φ. Αγωγής, 22 μουσικής, 3 πληροφορικής, 14 θεατρικής αγωγής, 1 φ. Αγωγής ειδικής, 2 μουσικής ειδικής, 2 πληροφορικής ειδικής. Δηλαδή, συνολικά 374 εκπαιδευτικοί
Καταλήγοντας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Χανίων «καλεί την πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις ώστε κάθε σχολείο να έχει τους εκπαιδευτικούς που απαιτούνται για να λειτουργήσει» και συμπληρώνει:
«Ούτε η διενέργεια των εκλογών , ούτε τα νομικά ζητήματα που έχουν προκύψει στις διαδικασίες πρόσληψης μόνιμων και αναπληρωτών, μετά την απόφαση του ΣΤΕ και τις προσφυγές που κατατέθηκαν, αποτελούν δικαιολογίες για την καθυστέρηση στη στελέχωση των σχολείων. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς , τους εργαζόμενους σε κοινό μέτωπο παιδείας – εργασίας για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης- Ε.Ε και κεφαλαίου, για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας».
(Χανιώτικα νέα web - 28/8/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/374-kena-se-ekpedeftikous-stin-protovathmia-ekpedefsi-ston-nomo-chanion/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου