Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Για την ανάδειξη της παλιάς πόλης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης και περνώντας από τα στενά της Σπλάντζιας, αλλά και του Τοπανά, είναι σαν να “ανοίγεται η καρδιά”, που λέει και ένα γνωστό τραγούδι.
Γεμίζεις θύμισες και νοσταλγία.
Οδοιπορώντας κάτω από το Φιρκά, αλλά και σε δρόμους όπως η Θεοτοκοπούλου, η Αγγέλου, η Ζαμπελίου, η Πόρτου διακρίνεις χρώματα και αρώματα αλλοτινών καιρών.
Αντικρίζοντας το λιμάνι από το Ναυτικό Μουσείο “ταξιδεύεις” τον νου σου σε ανθρώπους, τόπους, εποχές, αναμνήσεις.
Αντιλαμβάνεσαι, ίσως, γιατί η παλιά πόλη ήταν και παραμένει, παρά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, σημείο συνάντησης μουσικών, καλλιτεχνών, ταξιδευτών. Σημείο που έκανε πολλούς επισκέπτες να αγαπήσουν τα Χανιά και να τα κάνουν πατρίδα τους.
Ακόμα και σήμερα, η παλιά πόλη διατηρεί -ευτυχώς- σημεία και στοιχεία που δεν έχουν αλλοιωθεί στον χρόνο. Διατηρεί μνημεία που έχουν αποκατασταθεί και αναδειχθεί όπως ο Αγιος Ρόκκος. Υπάρχουν όμως και άλλα τα οποία, θα έλεγε κανείς ότι, περιμένουν την ανάδειξή τους.
Αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
• Σημείο κατατεθέν του ενετικού λιμανιού, αλλά και των Χανίων γενικότερα, ο Φάρος. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι ο Φάρος είναι… αιγυπτιακός; Υπάρχει κάπου έστω μία καλαίσθητη ταμπέλα που να ενημερώνει τον επισκέπτη, αλλά και τον ντόπιο που ενδεχομένως δεν γνωρίζει, για την ιστορία του σημαντικού αυτού μνημείου;
• Πόσοι γνωρίζουν την ιστορία του φρουρίου Φιρκά; Η σωστότερα γιατί θα πρέπει κάποιος να ανατρέξει στο Διαδίκτυο ή σε βιβλία για να ενημερωθεί και να μην έχει τη δυνατότητα επιτόπου να τη μάθει; Ας μη ξεχνάμε ότι η ελληνική σημαία εκεί υψώθηκε όταν η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα. Στην είσοδο του φρουρίου δεν θα έπρεπε να υπάρχει σχετική καλαίσθητη πινακίδα που να φωτιζόταν τη νύχτα;
Το ίδιο δεν θα μπορούσε να γίνει και σε άλλα μνημεία – σημεία;
Εν τέλει, χωρίς ιδιαίτερο κόστος και με απλές ενέργειες, μπορεί να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο, το λιμάνι, η παλιά πόλη και η ιστορία της.
Και αυτό είναι όχι μόνο εφικτό, αλλά και αναγκαίο.
(Χανιώτικα νέα - 28/8/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/gia-tin-anadixi-tis-palias-polis/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου