Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Γιορτή για την τυπογραφία

Η τέχνη που άλλαξε τον κόσμο, η τυπογραφία, γιόρτασε για ακόμα μια φορά, χθες στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στο Βιοτεχνικό Πάρκο στη Σούδα.
Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την ολοκλήρωση του 2ου διεθνούς διαγωνισμού αφίσας με θέμα: “10 χρόνια Μουσείο Τυπογραφίας” και περιελάμβανε απονομή βραβείων και τιμητικές διακρίσεις στους νικητές, αλλά και τα εγκαίνια της έκθεσης με τις τριάντα αφίσες που διακρίθηκαν.
Την εκδήλωση, που ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τον ιδρυτή του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη Γαρεδάκη και τη διευθύντρια του Μουσείου Ελια Κουμή, τίμησαν με την παρουσία τους και τα δύο “διεθνή” μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, ο Γεράσιμος Λεωνίδας, καθηγητής Τυπογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, στην Αγγλία και ο Κλήμης Μαστορίδης, καθηγητής Τυπογραφίας και Γραφικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, οι οποίοι, επίσης, απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς.
Οι τρεις πρώτοι νικητές είναι οι: Γεώργιος Κρητικός, Γιάννης Μάλλης και Κωνσταντίνος Κρίγκας, οι οποίοι και έλαβαν σημαντικά χρηματικά έπαθλα (1.000 ευρώ για τον πρώτο, 700 ευρώ για τον δεύτερο και 500 ευρώ για τον τρίτο νικητή, χορηγία της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”).
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο Γεώργιος Κρητικός δεν έκρυψε τον θαυμασμό του από την ξενάγηση στο Μουσείο, το οποίο, όπως είπε, είναι πολύ ενημερωμένο για την τέχνη της τυπογραφίας, ενώ για τον διαγωνισμό μας είπε ότι αποτελεί κίνητρο για νέους ανθρώπους.
Ο Γιάννης Μάλλης μας είπε ότι δεν περίμενε τη διάκρισή του, αφού το έργο του θα μπορούσε να θεωρηθεί μοντέρνο σε σχέση με την παραδοσιακή τέχνη της τυπογραφίας και επίσης σημείωσε ότι το Μουσείο Τυπογραφίας έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς παρουσιάζει την εξέλιξη της σημαντικής αυτής τέχνης.
Ο Κωνσταντίνος Κρίγκας μας είπε ότι έχει εντρυφήσει στην τέχνη της τυπογραφίας και η διάκρισή του αποτελεί μια ανταμοιβή για τον ίδιο, ενώ ήταν εντυπωσιασμένος από την ξενάγηση στο Μουσείο.
Οι υπόλοιποι 27 δημιουργοί των έργων που ξεχώρισαν και έλαβαν τιμητικές διακρίσεις είναι οι: Μαρία Δημητρίου, Αντώνης Γιαννόπουλος, Αντυ Παπαδάκης, Μαρία Κουφαλιώτη, Κωνσταντίνα Πολύτιμη Ζερδέβα Μπρικόρη, Ιωάννης Διβόλης, Δέσποινα Αεράκη, Laura Fraholi, Αγγελική Μιχαλοπούλου, Αντώνης Σόντρας, Δημήτρης Αποστολίδης, τυπογραφείο “Στοιχειάγρα”, Μαρία Ματσούκα, Αντιγόνη – Μαρία Καμπιτάκη, Αλέξανδρος Κοκόλας, Ολγα Τζόλα, Τάσος Μπακατσάκης, Μανώλης Δημητριάδης, Ανέστης Τζιβελεκίδης, Κώστας Μπαρτσώκας, Κώστας Διακαινισάκης, Νικόλ Χλωρινοπούλου, Νικόλαος Καββαδίας, Εύρος Βοσκαρίδης, Θάνος Παππάς, Μαρία Δέλλιου και Ασπασία Κατσικάδη.
ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ
Από τους δημιουργούς που έλαβαν τιμητικές διακρίσεις το τυπογραφείο “Στοιχειάγρα” των Αθηνών, από το οποίο παραβρέθηκε στην εκδήλωση η οικογένεια Παπαδάκη, η οποία διατηρεί το τυπογραφείο. Συγκινητικό ήταν το γεγονός ότι η εκδήλωση συνέπεσε με τα γενέθλια του κ. Εμμ. Παπαδάκη, ο οποίος παρέλαβε την τιμητική διάκριση, αλλά και ένα αντίτυπο αφίσας και εκδόσεις του Μουσείου. Ο ίδιος ο κ. Παπαδάκης μας είπε ότι είναι γνώστης των παλαιών μηχανημάτων, δεδομένου ότι το τυπογραφείο της οικογένειάς του είναι το μοναδικό αυτή τη στιγμή στην Αθήνα που δουλεύει με το σύστημα της μονοτυπίας. «Αυτά τα μηχανήματα τύπωναν με πίεση και τα γράμματα έμεναν αναλλοίωτα. Τα βιβλία που ήταν τυπωμένα με τη μονοτυπία παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο».
Ο ίδιος μετά από 50 χρόνια στην τυπογραφία έχει βγει στη σύνταξη και έχουν αναλάβει την τυπογραφία τα παιδιά του από τα οποία ο Μιχάλης Παπαδάκης υπογράμμισε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, τη σημασία του διαγωνισμού για την προβολή της τέχνης της τυπογραφίας.
Συνολικά στον διαγωνισμό κατατέθηκαν 214 πρωτότυπα έργα από δημιουργούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού! Υπήρχαν συμμετοχές από την Ολλανδία, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ελβετία, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, αλλά και σπουδαία έργα Ελλήνων δημιουργών από την Αττική, την Κρήτη, την Ανδρο, τη Σίφνο, τη Σύρο, την Κέρκυρα, τη  Λευκάδα, τη Χίο, την Καλαμάτα, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τη Φθιώτιδα, τον Βόλο, την Καρδίτσα, το Αγρίνιο, τη Βέροια, τη Χαλκιδική, την Κοζάνη, τη Θεσπρωτία, την Πάτρα, την Ηγουμενίτσα, την Αργολίδα, την Καβάλα, τη Δράμα, την Καλαμάτα, το Αργος, το Αστρος κ.α.
Η έκθεση αφίσας θα φιλοξενείται στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας και θα είναι επισκέψιμη μέχρι και τον επόμενο διαγωνισμό αφίσας, τις μέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, ο συμπρόεδρος των “Πράσινων – Αλληλεγγύη” Νίκος Χρυσόγελος, ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νίκος Παπαδάκης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης κ.ά.
Η εκδήλωση έκλεισε με κέρασμα στον κήπο του Μουσείου, ενώ η Ζωή Κολάρου έπαιξε στην κιθάρα και ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 3/8/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/giorti-gia-tin-tipografia/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου