Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Δημοτικά κτηνιατρεία

Χωρίς δημοτικό κτηνιατρείο παραμένουν οι Δήμοι Χανίων και Πλατανιά μολονότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα επιδεινώνεται καθημερινά.
Αντίθετα, στον γειτονικό Νομό και συγκεκριμένα στον Δήμο Ρεθύμνου, αλλά και στον Δήμο Ηρακλείου, λειτουργούν δημοτικά κτηνιατρεία, στα οποία γίνονται στειρώσεις ζώων και άλλες ενέργειες με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις σε όλη την Κρήτη.
Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Οπως είπε στα “Χανιώτικα νέα” ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, «μετά από πολύ κόπο και αφού ξεπεράσαμε πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και συνεργαζόμενοι με τους δύο τοπικούς φιλοζωικούς συλλόγους, ιδρύσαμε ένα δημοτικό κτηνιατρείο στο χωριό Ζουρίδι, ανακαινίζοντας ένα παλιό Δημοτικό Σχολείο». Στο δημοτικό κτηνιατρείο του Ρεθύμνου γίνεται στείρωση ζώων «συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα από εθελοντή κτηνίατρο γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης». Παράλληλα, ο Δήμος Ρεθύμνου, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, προσπαθεί να τοποθετήσει «τσιπ σε όλα τα ζώα που κυκλοφορούν στην πόλη ώστε να είναι εύκολος ο εντοπισμός εκείνου ο οποίος τελείως απερίσκεπτα εγκαταλείπει τα ζώα».
Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι  «σε δύο – τρία χρόνια θα περιορίσουμε το πρόβλημα σε πολύ μεγάλο βαθμό, αν δεν το έχουμε εκλείψει τελείως».
Σε ερώτηση για το πώς ο Δήμος αντιμετώπισε τυχόν αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στην ίδρυση του δημοτικού κτηνιατρείου, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Συναντήσαμε αδικαιολόγητες αντιδράσεις. Οταν όμως επιμείναμε και δεν υποχωρήσαμε, η τοπική κοινωνία κατάλαβε ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα από το κτηνιατρείο, ούτε θα προσέβαλε κανέναν, αλλά θα ήταν μια εστία πολιτισμού και πραγματικής φιλοζωίας και έτσι τώρα λειτουργεί χωρίς να έχουμε κανένα πρόβλημα».
Οσο για τα τωρινά σχέδια του Δήμου Ρεθύμνου ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι  «προσπαθούμε να βρούμε, σε συνεργασία με τους φιλοζωικούς συλλόγους, έναν χώρο φιλοξενίας αυτών των ζώων στο διάστημα μεταξύ της στείρωσης και της παραχώρησής τους για υιοθεσία».
Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Τους τελευταίους τρεις μήνες λειτουργεί με επιτυχία δημοτικό κτηνιατρείο στο Ηράκλειο, ενώ από παλαιότερα λειτουργεί ενδιαίτημα μικρών ζώων. Οπως μας λέει ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης, «ο Δήμος Ηρακλείου έχει ένα ενδιαίτημα μικρών ζώων 80 θέσεων, το οποίο έχει αναλάβει διά του νόμου την ευθύνη να περιθάλπει και να υποστηρίζει κακοποιημένα ζώα, τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους και είναι αδέσποτα. Μέσα στον χώρο του δημοτικού κυνοκομείου, τους τελευταίους τρεις μήνες λειτουργεί, μετά από τις ενέργειες που κάναμε και δημοτικό κτηνιατρείο όπου μπορούν να χειρουργούνται, να στειρώνονται, να γίνονται όλες οι εργασίες επιτόπου, κάτι που δεν ήταν εφικτό τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό σημαίνει αμεσότητα, ευελιξία και λιγότερη ταλαιπωρία για τα ζώα που πριν έπρεπε να τα παίρνουμε από το κυνοκομείο που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το κέντρο του Ηρακλείου και να τα φέρνουμε στους κτηνιάτρους με τους οποίους συνεργαζόμαστε».
Ο κ. Ινιωτάκης προσθέτει ότι «το μεγάλο κέρδος -έχοντας πλέον πιστοποιημένο δημοτικό κτηνιατρείο με εξοπλισμό, εργαλεία και φάρμακα, τα οποία μας διαθέτουν και με χορηγίες διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις από την Ελλάδα και από το εξωτερικό- είναι ότι μπορούμε να παρέχουμε όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες που έχουν ανάγκη τα ζώα και επιπλέον να γίνονται στειρώσεις από τον Κτηνιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου και από οποιονδήποτε εθελοντή κτηνίατρο, εφόσον βέβαια πληροί τις προδιαγραφές, τις οποίες έχει η κείμενη νομοθεσία. Εμείς το τελευταίο διάστημα έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 70 στειρώσεις και τώρα, μετά από συμφωνία με κτηνιατρικές οργανώσεις του εξωτερικού και συγκεκριμένα από την Ολλανδία, έχουμε πάρει έγκριση από το ΓΕΩΤΕΕ, που είναι το αρμόδιο όργανο ελέγχου και θα προχωρήσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σε μεγάλο αριθμό στειρώσεων που θα πραγματοποιήσουν Ολλανδοί κτηνίατροι, οι οποίοι θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στο να μπορέσουμε να ελέγξουμε τον αριθμό των αδέσποτων ζώων και των γεννήσεων των αδέσποτων στο Ηράκλειο». Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των αδέσποτων υπερβαίνει τα 1.500 ζώα στην πόλη του Ηρακλείου.
Οπως μας λέει ο κ. Ινιωτάκης, «υπάρχουν σημεία και περιοχές όπου έχουν περιοριστεί τα αδέσποτα και υπάρχουν περιοχές που είναι σε έξαρση, γιατί δεν έχουμε την ευχέρεια να μπορούμε να συλλέγουμε πολλά ζώα. Τα ζώα τα συλλέγουμε, πηγαίνουν στο ενδιαίτημα 80 θέσεων, τα κρατάμε  για 20 – 25 μέρες, τα στειρώνουμε και αν δεν βρεθεί κάποιος  να τα υιοθετήσει, τα επιστρέφουμε στο σημείο από το οποίο τα συλλέξαμε».
Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου επισημαίνει, ωστόσο, ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονομερώς από έναν Δήμο, αλλά απαιτείται η συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας για συνεχείς ελέγχους στα δεσποζόμενα ζώα «γιατί ένα μεγάλο ζήτημα είναι το να τσιπαριστούν όλα τα ζώα, ώστε ο κόσμος να ξέρει ότι, όταν έχει τσιπαρισμένο το ζώο του, δεν μπορεί να το εγκαταλείψει και δεύτερον να υπάρξει μια μεγάλη συνεργασία διαδημοτική και περιφερειακή γιατί, όταν εσύ  έχεις μια πολιτική, αλλά σου εγκαταλείπουν ζώα από όλη την ενδοχώρα, είτε στα Νοσοκομεία, είτε στο Πανεπιστήμιο και στη Βιομηχανική Ζώνη, δεν κάνεις τίποτα».
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Στο μεταξύ, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στα Χανιά οι εκπρόσωποι φιλοζωικών συλλόγων εξαπέλυσαν βολές κατά των Δήμων Χανίων και Πλατανιά για τα αδέσποτα, ενώ τους έδωσαν «διορία μέχρι τέλους Αυγούστου να λειτουργήσουν τα δημοτικά κτηνιατρεία».
Γ. Λ.
(Χανιώτικα νέα - 11/8/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/dimotika-ktiniatria/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου