Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Για το μέλλον των Χανίων

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής στα Χανιά αποτελεί προεκλογική εξαγγελία κάθε Δημοτικής Αρχής. Ωστόσο, στην πράξη αποδεικνύεται πως δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Τι να λείπει; Το όραμα; Η βούληση; Ο σχεδιασμός; Ή μήπως και τα τρία αυτά;
Κι όμως, απλές ενέργειες, δίχως υψηλό κόστος, θα ήταν μια καλή αρχή. Τι ενέργειες; Κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες της πόλης, έχουν επισημάνει κατά καιρούς:
• Την έλλειψη καθαριότητας σε πεζοδρόμια. Ο τακτικός καθαρισμός θα έλυνε το πρόβλημα.
• Τα ξεβαμμένα – βρώμικα παγκάκια. Προ καιρού στην πλατεία Κολοκοτρώνη βάφτηκαν μετά από σχόλιο των “Χ.Ν.”.
• Τις ξεβαμμένες διαγραμμίσεις για τους πεζούς.
• Τα προβληματικά πεζοδρόμια στα οποία, αν δεν έχουν παρκάρει αυτοκίνητα, ξεφυτρώνουν, σε κάποιες περιπτώσεις, στύλοι και άλλα “δημόσια” αντικείμενα.
• Τις λακκούβες από κομμένα δέντρα.
Τι κόστος θα είχε να φτιαχτούν όλα αυτά;
Οσο για τα πιο… σύνθετα ζητήματα, ας θυμηθούμε την ύπαρξη της ομάδας p-public του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, που ασχολείται με ουσιαστικό ενδιαφέρον για ζητήματα που αφορούν τον δημόσιο χώρο και κάθε χρόνο πραγματοποιεί εκδηλώσεις στα Χανιά.
Η ομάδα p-public απαρτίζεται από νέους Χανιώτες αρχιτέκτονες, οι οποίοι επέστρεψαν πριν κάποια χρόνια στην πόλη τους και πόλη μας και νοιάζονται για το μέλλον της.
Σε μία από τις εκδηλώσεις που είχαν οργανώσει το 2010 στο Μεγάλο Αρσενάλι, η ομάδα ενοποίησης ανοιχτών και πράσινων χώρων Χανίων (του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και του Τ.Ε.Ε.) είχε παρουσιάσει την πρότασή της για το αύριο της πόλης και είχε προτείνει, μεταξύ άλλων, την πεζοδρόμηση δρόμων της πόλης, την αντιμετώπιση ως ενιαίο δημόσιο χώρο του Δημοτικού Κήπου με το Πολεμικό Μουσείο, τη διαμόρφωση μιας διαδρομής για πεζούς και ποδηλάτες στο παραλιακό μέτωπο από τη Χρυσή Ακτή έως τον Κουμπελή, κ.ά.
Οι νέοι αυτοί αρχιτέκτονες με τη δουλειά τους είχαν αποδείξει ότι η πόλη μπορεί να παραμείνει ανθρώπινη και να συνδυάζει δράσεις, επιχειρηματικές και τουριστικές με επίκεντρο την ποιότητα ζωής. Πότε, όμως, έγινε μια σύσκεψη μεταξύ των ομάδων αυτών των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων, του Τ.Ε.Ε., επαγγελματικών φορέων της πόλης, αλλά και του Δήμου Χανίων με σκοπό να μπουν οι βάσεις για να γίνουν τα Χανιά πιο όμορφα και ανθρώπινα;
Και αυτό θα έπρεπε να ήταν ο στόχος όλων μας!
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 7/8/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/gia-to-mellon-ton-chanion/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου