Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Νέα διεθνής διάκριση για το Πολυτεχνείο Κρήτης - Βραβεύτηκε εργασία εντοπισμού κακόβουλου λογισμικού

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Νέα διάκριση για το Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελεί η ένταξη εργασίας (paper) για τον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού στις 27 καλύτερες που έχουν παρουσιαστεί στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο προγραμματισμού και εφαρμογών (FPL London 2015) που διοργανώνεται από το 1991.
Το συνέδριο (FPL London 2015) φέτος διεξήχθη αρχές Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο και κατά τη διάρκεια των εργασιών του βραβεύτηκε η συγκεκριμένη εργασία, η οποία είχε παρουσιαστεί το 2003 αλλά φέτος κατατάχθηκε στις 27 δημοσιεύσεις “με σημαντική επιρροή στη θεωρία και πρακτική” από τις συνολικά 1.765 δημοσιεύσεις των πρώτων 25 ετών (από ίδρυσης) του συνεδρίου FPL.
Πρόκειται για τη μεταπτυχιακή εργασία του Ιωάννη Σούρδη (ο οποίος σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Σουηδίας) με υπεύθυνο καθηγητή από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, τον διευθυντή του Εργαστηρίου Μικροεπεξεργαστών και Υλικού (Hardware), Διονύση Πνευματικάτο.
Ο αγγλικός τίτλος του paper είναι: “Fast, large-scale string match for a 10Gbps FPGA-based network intrusion detection system.
Οπως μας εξηγεί ο κ. Πνευματικάτος «η εργασία αυτή χρησιμοποιεί την τεχνολογία των αναδιατασσόμενων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων για την αποδοτική ανίχνευση πακέτων για τον εντοπισμό κακόβουλου περιεχομένου.
Η ανίχνευση για κακόβουλο περιεχόμενο είναι ευρέως γνωστό στη μορφή του anti-virus που επισυναπτόμενα, εκτελέσιμα κ.λπ. ελέγχονται για ύποπτο περιεχόμενο (ιούς). Σε μικρότερη κλίμακα, αλλά με πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις η ανίχνευση δικτυακών εισβολέων ελέγχει όλα τα δεδομένα που μεταδίδονται προς ένα προορισμό (είτε είναι ένας αυτόνομος ή ένας οργανισμός, τράπεζα, κ.λπ.).
Καθώς όλη η δικτυακή κίνηση πρέπει να ανιχνευθεί, η ταχύτητα καθώς και ο ρυθμός ολοκλήρωσης της επεξεργασίας είναι κρίσιμα. Αν η καθυστέρηση είναι μεγάλη επηρεάζεται η λειτουργία όλου του συστήματος.
Τα αναδιατασσόμενα ηλεκτρονικά κυκλώματα (γνωστά ως FPGAs) μας επιτρέπουν να “προγραμματίσουμε” συγκεκριμένη λειτουργικότητα σε ηλεκτρονικά κυκλώματα. Ετσι συνδυάζουν την ταχύτητα των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων με την ευελιξία του λογισμικού.
Η μεταπτυχιακή εργασία του Ιωάννη Σούρδη αφορούσε την απεικόνιση των απαιτούμενων ελέγχων για την επιτυχή ανίχνευση εισβολέων σε αναδιατασσόμενα κυκλώματα FPGA. Το αποτέλεσμα ήταν η ταχύτατη επεξεργασία των δεδομένων εισάγοντας πολύ μικρή συνολική καθυστέρηση στα πακέτα δικτύου (λιγότερο από ένα μικροδευτερόλεπτο), ενώ η ταχύτητα επεξεργασίας αρκούσε για γραμμές των 10Gbps (ταχύτητα που ακόμα και σήμερα θεωρείται υψηλή) το 2003».
Σχετικοί σύνδεσμοι:
•Για την εργασία: http://www.fpl2015.org/?page=sig_papers
•Για το συνέδριο: http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-540-45234-8_85
(Χανιώτικα νέα - 2/10/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/nea-diethnis-diakrisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου