Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Μνήμη Ειρηναίου Γαλανάκη

Η μνήμη κάποιων ανθρώπων με σημαντική προσφορά μένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Ενας από αυτούς ο ιεράρχης της ειρήνης, ο Ειρηναίος Γαλανάκης. Τον θυμόμαστε, εν προκειμένω, με αφορμή το “πνευματικό συμπόσιο μνήμης και τιμής προς τον αοίδιμο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου”, που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), με θέμα: “Πολιτική και Θρησκεία” στις 23 Οκτωβρίου 2015, στο Αμφιθέατρο Α΄ της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και ώρα 18:30 μ.μ..
Το Πνευματικό Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και πραγματοποιείται με τη χορηγία της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ.
Τον Ειρηναίο Γαλανάκη, τον είχα επισκεφτεί πριν πολλά χρόνια στο σπίτι του στη Χαλέπα, με την ιδιότητα του ανταποκριτή της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” για να τον καλέσω να μιλήσει σε εκδήλωση που ετοιμάζαμε τότε με το περιοδικό “Ιστορικά” με αφορμή ένα αφιέρωμα στην Κρητική Πολιτεία. Τον είχα δει να φοράει τα παλιά του ράσα και να κάνει ο ίδιος εργασίες στο σπίτι του. «Πράγματι σας θαυμάζω που εσείς ο ίδιος κάνετε εργασίες», του είπα. «Μα παιδί μου, αλίμονο, εμείς πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα», μου απήντησε. Και δέχτηκε να μιλήσει στην εκδήλωση του “Ε-Ιστορικά” που είχαμε πραγματοποιήσει με επιτυχία σε αίθουσα του ΕΒΕ Χανίων. «Σημασία πάνω απ’ όλα έχει να μη χάνουμε την ανθρωπιά μας», μου είχε πει σε άλλη στιγμή.
Ο Ειρηναίος Γαλανάκης, από τους σπουδαιότερους πνευματικούς ανθρώπους αυτής της χώρας, με πραγματικά τεράστιο κοινωνικό έργο.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 22/10/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/mnimi-irineou-galanaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου