Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Για διέξοδο από την κρίση

Το “κλειδί” για την πρόοδο μιας χώρας είναι η στήριξη της νεολαίας, της έρευνας και της εκπαίδευσης. Των νέων επιστημόνων. Μα και της κοινωνίας όταν υποφέρει από μνημόνια και οικονομικά μέτρα.
Αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν οι Κύπριοι, οι οποίοι βγαίνουν από το μνημόνιο στηρίζοντας το εκπαιδευτικό τους σύστημα.
Οπως διαβάσαμε το Σάββατο σε ανάρτηση στο facebook του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Διγαλάκη σχετικά με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο προϋπολογισμός του για το 2015 ανέρχεται «ούτε λίγο ούτε πολύ σε 115 εκατ. ευρώ: € 47.500.000 θα χρηματοδοτηθούν από κρατική χορηγία, € 17.800.000 από Προπτυχιακά Δίδακτρα (Πρόγραμμα Κρατικών Υποτροφιών), € 16.046.670 από κυβερνητική χορηγία για τη Χρηματοδότηση Στεγαστικών Εργων από Δάνειο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, € 2.183.157 από Εσοδα για Χρηματοδότηση Διαρθρωτικών Προγραμμάτων και Σχεδίων και € 31.268.043 από Διάφορες Εισπράξεις πέραν της Κρατικής Χορηγίας. Στα τελευταία περιλαμβάνονται και χρηματοδοτήσεις για εξωτερικά ερευνητικά προγράμματα ύψους € 16.170.000. Αν συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα ποσά στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το μόνο στο οποίο είμαστε ανταγωνιστικοί είναι οι χρηματοδοτήσεις από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, που προέρχονται από την πρωτοβουλία των καθηγητών και του ερευνητικού προσωπικού του Ιδρύματος. Το κράτος, εδώ και χρόνια, μοιάζει να έχει θέσει ως στόχο την απαξίωση του Πανεπιστημίου: ο προϋπολογισμός λειτουργικών δαπανών του Ιδρύματος για το 2016 ανέρχεται σε € 1,2 εκ., η επιχορήγηση σίτισης φοιτητών € 0,5 εκ., η μισθοδοσία όλου του προσωπικού γύρω στα € 8 εκ. και άλλα € 2 εκ. για δημόσιες επενδύσεις (τα τελευταία αν τελικά δοθούν και δεν μετατραπούν σε μισθούς ωρομίσθιων για τις δύο πρώτες βαθμίδες της Εκπαίδευσης, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια). Σύνολο για το Πολυτεχνείο Κρήτης: περίπου € 11,5 εκ. ευρώ για το 2016. Μία τάξη μεγέθους κάτω από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι αδελφοί μας Κύπριοι, οι οποίοι βγαίνουν από το μνημόνιο, επενδύουν στα Πανεπιστήμιά τους και προχωράνε μπροστά. Αυτό κάνει και όλος ο υπόλοιπος προοδευμένος κόσμος. Δυστυχώς, η Ελλάδα πηγαίνει ολοταχώς πίσω».
Αυτά, λοιπόν, επισημαίνει ο κ. πρύτανης.
Βεβαίως, η Ελλάδα όχι μόνο δεν βγαίνει από το μνημόνιο, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται επιμένει να απαξιώνει την έρευνα και την ανώτατη εκπαίδευση. Ως πότε;
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 2/11/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/diexodos-apo-tin-krisi/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου